Van’ın ilk liselerinden biri o...
MEBİT

63 Yıllık Atatürk Lisesi Kendi Yerinde Temeli Kazılmaya Başlandı

Van’ın ilk liselerinden biri olan ve 63 yıl eğitime hizmet veren Atatürk Lisesi kendi yerinde yapılması için ilk kepçe vuruldu.

Abone Ol

2015-03-28 15:36:00 | Son Güncelleme : 2024-03-30 16:49:34

63 Yıllık Atatürk Lisesi Kendi Yerinde Temeli Kazılmaya Başlandı

Van’ın en köklü 1948 yılında eğitime başlayan Atatürk Lisesi, 2011 depreminde ağır hasar görerek yıkıldı. Gerek Atatürk Lisesi mezunları gerekse vatandaşlar tarafından aynı yerinde ve aynı isimle yapılması için bir çok dilekçe ve müracaatlar yapılmıştı. Atatürk Anadolu Lisesi aynı yerde, aynı isimle yeniden yapılıyor.


Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, müdür yardımcısı M.Salih Haskanlı ve yüklenici firma temsilcisi Arafat Köroğlu, Atatürk Anadolu Lisesi temel kazı yerinde inceledi. İl Müdürü Kırekin, Atataürk Lisesi kendi yerinde yapılması çok mutluluk verici olduğunu belirterek, “Van'ın en eski 1948 tarihli olan lisemizde binlerce mezun verildi. Van’ın en güzide lisesi olan Atatürk Lisesi malumunuz üzere 2011 depreminde ağır hasarlı bir şekilde yıkıldı. O tarihten bu tarihe Atatürk Lisesi kendi yerinde yapılması için büyük emekler verildi. Nihayet 2014 yılında programa alınmıştı. Atatürk Anadolu Lisesi adı altında Tuşba ilçemizde bir lise yapılmış ve halen eğitime devam etmektedir. Fakat buranın asıl adında Atatürk Anadolu Lisesi olması hem Atatürk Lisesi Mezunları Derneği, hem bu okuldan mezun olan insanların büyük çabası, hem de Atatürk Lisesi’nin şehrimize katmış olduğu bu tarihi hava ve güzide güzelliği bizim için çok önemliydi. Biz dedik mutlaka Atatük Lisesi kendi yerinde yapılmalı, mevcut olan Tuşba ilçe sınırlarında olan Atatük Anadolu Lisesi’ni de ilerde il planlama komisyonuyla birlikte farklı bir okul olarak değerlendirmeyi düşünüyoruz. Geçen sene en erken ihalesi yapıldığı halde iki firma arasında yaşanan hukuki süreç neticesinde bugün nihayete erdi. Ve bugün burada temel kazılarının başlaması bizlere nasip oldu. Bu okul planlanırken 2014-2017 tarihleri arasında 3 yıla sarkacak bir planlamaydı. Biz ilerleyen safha eğer hızlı yürüse biz bu sene bu okulun bitmesi için çaba göstereceğiz" dedi.




Geç kalmasının sebebinin ise depremin birinci senesinde burayla ilgili olarak bir takım değişik düşünceler olduğunu ifade eden Kırekin, "Buranın önce ticari saha olması yönünde eğilim vardı. 2013 yılında Bakanlık tarafından buraya ödenek gelmedi. Çünkü Bakanlık Atatürk Andolu Lisesi adı altında Seyrantepe Mahallesinde bir planlama yaptı. Aslında o dönemde burada o temel atılmış olsaydı, o okul şimdi burada yapılmış olacaktı. Dönemin yönetimi, il müdürlüğü orayı uygun gördü. Kanaatimce o dönemde buranın üzerinde yoğunlaşsaydı o Atatürk Lisesi şuan 2 yıldır burada eğitim görmüş olacaktı” şeklinde konuştu.




Mevcut Atatürk Anadolu Lisesi okul müdürü Murat Aliş, Atatürk Lisesi’nin Van’ın kültürel kodlarını taşıdığını belirterek 7 den 70’e her insanın Atatürk Lisesi’nin yıkıldığı zaman ağladığını gördüklerini, yıkılan binasının üstünde fotoğraf çektirerek ağladığını gördüklerini ifade etti.



Öğrenciler de babalarının, amcalarının birçok yakınlarının okuduğu okulun yerinde yapılması ve aynı okulda okumak kendilerine hem sevindirdiğini ve mutlu olacaklarını belirttiler.

 

 

 


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER