Yaşamın her alanında sıklıkla...
MEBİT

NYM Kablo Özellikleri Nelerdir?

Yaşamın her alanında sıklıkla kullanılan kabloların üretimi temelde enerji kabloları ve haberleşme kabloları olarak sınıflandırılabilir.

Abone Ol

2021-06-23 00:06:49 | Son Güncelleme : 2024-03-28 19:17:41

NYM Kablo Özellikleri Nelerdir?

Kablolar ve teller sanayi faaliyetler için de ticari faaliyetler için de son derece önemlidir. Elektrik kabloları ve telleri en temel tanımıyla elektrik akımını iletme amacına yönelik olarak tasarlanan ve dışı yalıtkan maddeyle kaplı bulunan iletkenlerdir. Kablolar otomotiv, gemi ve uçak sanayisinde yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Bunların yanı sıra kablolar ve teller elektrikle çalışan makineler için de son derece önemli bir girdidir. Özellikle jeneratörlerde, elektrik motorlarında ve transformatörlerde sıklıkla kullanılırlar.

Günlük yaşantımızın her alanında karşımıza çıkan ve son derece önemli bir rol üstlenen elektrik kabloları elektrik ve elektronik sistemlerin yanı sıra elektrik gücünün ve telekomünikasyon sinyallerinin bir yerden bir başka yere taşınmasında da kullanılırlar. İletken ya da iletkenler grubu olan elektrik kabloları bilgisayar, faks makinesi, kablolu radyo, telefon, yazıcı, telefon gibi cihazlara elektrik sinyalleri aracılığıyla veri iletir. Elektrik teli denildiğinde genellikle yalıtımlı veya yalıtımsız, tek, katı bir metal iletken; elektrik kablosu denildiğinde ise yalıtımlı iletkenler grubu veya örgülü iletken ifade edilmeye çalışılır.

En sık kullanılan kablo türlerinden biri NYM kablolar olup çok damarlı antigron kablo ismiyle de bilinirler. NYM tesisat kablolarının gri PVC kılıflı, çok damarlı ya da tek damarlı türleri vardır. Binaların içindeki kablolamalarda kullanılmak üzere tasarlanan NYM yani çok damarlı antigron kablolar kuru, nemli ve ıslak alanlarda kullanılabilirler. Sıvaların, betonun veya tuğlaların üzerine, içine ya da altına monte edilmeleri mümkündür.

Kabloların Yangın Performansına Dikkat Edin

Kabloların yangın performansı özellikle son 20 yılda çok önemli bir nokta haline geldiğinden kablolarda plastik malzemeler çeşitli katkı malzemeleriyle modifiye edilmekte ya da ek katmanlarla alev geciktirici özellikleri artırılmakta, duman yoğunluklarıyla asit/gaz oranları düşürülmektedir. Bu değerlerin standart değerlere uygunluğu titizlikle kontrol edilmekte yangına dayanıklılık konusunda da iletkenin sıcaklıktan korunmasını sağlayacak özel ek önlemler alınmaktadır. Yangınların çok ciddi can ve mal kayıplarına yol açabildiği gerçeği göz önüne alındığında kabloların yangın performansına dikkat edilmesinin ne kadar önemli olduğu açıkça anlaşılabilmektedir.

NYM yani çok damarlı antigron kablolar patlama, yangın ve bu tür ciddi risklerle karşılaşılması olası işyerlerinde, depolarda, işletmelerde ve benzeri alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Doğru yöntemler uygulandığında ıslak, nemli ve kuru iç mekanlarda rahatlıkla kullanılabilecek olan NYM kabloların açık havada kullanıldığı durumlarda güneş ışığına maruz kalmamaları dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelmektedir. Siz de kablodeposu.com adresini ziyaret ederek ihtiyacınıza uygun tüm ürünleri en kaliteli fiyatlarla satın alabilirsiniz.

Montaj Kablosu Ne İşe Yarar?

Nya kablo olarak sınıflandırılan montaj kablosu, aslında alçak gerilim kabloları olup tek telli, çok telli olarak üretilebilirler. Montaj kabloları izoleli ve kılıfsız olarak dizayn edilirler. Çok damarlı yapıları nedeniyle montaj kabloları kırılmayı ve kopmayı engelledikleri gibi yüksek akım geçişini de sağlarlar.

NYA kabloların iletken kesitlerine göre farklı türleri olduğundan NYA kablo seçimi yapılırken kullanım alanı, kullanım amacı gibi etkenler titizlikle değerlendirilmeli ve en doğru kablonun seçilmesine özen gösterilmelidir. Bu sayede seçilen kablodan tam performans alınması mümkün olabileceği gibi tesisatın güvenli şekilde kullanılması da söz konusu olabilmektedir.

Montaj kabloları hafif ve normal işletme koşullarında kullanıma uygun olduğundan sıva ve sıva altında kullanımları da tercih edilebilir. Buna ek olarak nem oranı düşük olan iç tesisat alanlarında da NYA kabloların kullanılması mümkündür.

PVC kaplı, tek damarlı bakır iletken kablolar olan NYA kablolar nem oranı düşük olan iç tesisat alanlarında, dağıtım tablolarında ve dağıtım tablolarının içerisinde bulunan bağlantılarda kullanılabildikleri gibi yapıları gereği boru içerisinde kullanıma da uygundurlar. Boru içerisindeki kalıcı elektrik tesisatlarında kullanılabilen NYA kablolar maksimum 70 dereceye kadar çalışabilirler. Aynı zamanda 160 dereceye kadar kısa devre sıcaklığına da dayanabilirler. Anma gerilimi özellikleri ile dikkat çeken montaj kabloları içerisinde bulunan bakır tel sayesinde sorunsuz bir iletim imkanı sağlamaları nedeniyle oldukça avantajlıdırlar. Uzun ömürlü olma özellikleri ile ön plana çıkan montaj kabloları yani NYA kablolar esnek yapıları ve farklı renkleri ile birçok farklı alanda kullanılabilmektedirler. Sağladıkları avantajlar dolayısıyla su bulunmayan ortamlarda da montaj kablolarının kullanımı tercih edilebilir.

Detaylı bilgi edinmek için :

  • Etiketler : KABLO TİCARET
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER