Van'ın Edremit ilçesinde resto...
MEBİT

Edremit Kilisesi Müze olarak açılacak

Van'ın Edremit ilçesinde restore edilen Ermeni Kilisesi, gelecek ay kent müzesi olarak açılacak. Müze, bir Ermeni olan Gayane Üstün’e emanet edilecek.

Abone Ol

2021-08-10 00:10:00 | Son Güncelleme : 2024-04-08 20:05:38

Edremit Kilisesi Müze olarak açılacak

Ermeniler tarafından 13. yüzyılda yaptırılan ve uzun yıllar kullanılmadığı için harabeye dönen Edremit Kilisesi, Van Kent Müzesi olarak halka hizmet verecek. Finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanan ve 185 bin Euro’ya mal olan kilisede restorasyon çalışmaları, 2007’de başlamıştı. Geçen yıl çevre düzenlemesi de tamamlanan yapı eylül ayında açılacak.

ANKA'dan İshak Kara'ya konuşan: Ailesi, 1915 olaylarında Gevaş’tan Ermenistan’a giden Gayane Üstün; 15 yıl önce, atalarının köyünü bulmak için, yaşadığı Ermenistan’dan Van’a geldi. Köyü bulduktan sonra bölgeyi çok seven Üstün, 2015 yılında Edremit’e yerleşti. Üstün, kilisenin müze olarak hizmet vermesini ve Van’daki yaşamıyla ilgili olarak şunları anlattı:

“15 seneydi Van’a gelip gidiyordum. Van’a geldim, Van’ı çok sevdim ve karar verdim; Van’da bir evim olsun, diye. Edremit eski TOKİ’de yaşıyorum. Komşular sordu, “Nerelisiniz?’ diye. Ermenistan vatandaşı olduğumu söyleyince bana bu kiliseyi gösterdiler. Bana küçük ev kiliseyi gösterdiler. Eskiden kiliseydi, 2007 yılında müze yaptılar. 

Kilise olarak berbat haldeydi. Bu kilise ayağa kalksın istedim. Güzel olsun, Ermenistan’daki, Avrupa’daki turistler gelip gittiğinde burayı görsünler istedim. Belediyeye başvurdum, restorasyon için. Belediye başkanı İsmail Say da ‘Tabii ki biz de aynen siz gibi düşünüyoruz, iyi ki varsınız iyi ki sahip çıkıyorsunuz’ dedi.  

2020 sonbaharında buraya restore etmeye başladılar. Çim yapıp, ağaç ektiler. Güzel bir şey ortaya çıktı. Belediye yine, ‘Size bir görev vereceğiz’ dediler. ‘Oranın sahibi siz olun. Sizin Hıristiyan dininize saygı duyuyoruz. Siz daha iyi anlıyorsunuz, siz oraya bakın’ dediler. Ben de çok mutlu oldum. Görev kutsaldır. Herkes bir görevi yerine getirmez ama ben söz veriyorum yapacağım.

“YARDIM İSTİYORUZ” 
Buradan sesleniyorum Avrupa, yurt içi, yurt dışı, kim içinden ne geçerse bu kilise için yardım istiyoruz. İncil olabilir, ağaç olabilir veya dolap. Kimin elinden ve gönlünden ne geçerse yardım etsin. Çünkü Allah birdir. Bura bitmek üzere daha sonra yedi kilise için bir proje başlatacağız. Dokuzuncu ayın sonunda küçük ev kilisemizi açacağız. İçinde İncil olacak, Kuran da olacak antika eşyalar olacak, kim yurtdışından gelip burayı ziyaret eden herkes bir şeyler bırakabilir.”
 

  • Etiketler : Van Haber VAN VAN HABER SADIK YALSIZUÇANLAR KİLİSE TURİZM
  • Bu Haberle İlişkili Video Galeriler
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER