Van'da sın dönemde açılan BİM...
MEBİT

Van'da BİM ve 101 Marketleri sayısında büyük artış

Van'da sın dönemde açılan BİM ve 101 marketlerinin sayısının artması küçük esnafı zora soktu.

Abone Ol

2015-01-16 11:28:00 | Son Güncelleme : 2025-04-25 03:24:50

Van'da BİM ve 101 Marketleri sayısında büyük artış

Van'da son zamanlarda sayıları hızla artan 'BİM' ve 'A101' mağazaları Van'daki büyük marketler ile bakkal tarzı işletmeleri zora sokmuşa benziyor. 'Toptan fiyatına perakende satış' ve 'Harca harca bitmez' sloganlarıyla son zamanlarda sayılarında hızlı bir artışın olduğu 'BİM' ile 'A101' mağazaları her geçen gün kentte sayısını arttırıyor.

  Haber: Umut TARHAN / Prestij Gazetesi

Duruma tepki gösteren Van Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Faruk Alpaslan; "Bu mağazaların sayısının her geçen gün artması kente darbedir" derken, Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge ise; "Bunlar bütün ürünlerini dışarıdan getirtip, buradan kazandıkları sıcak parayı da il dışına çıkarıyorlar. Hergün onlarca esnafımız vergi terkini yapıyor, odamızdan kaydını sildiriyor. Böyle devam ederse Van'da bakkal esnafını bırakın, yerel büyük marketler bile kalmayacak" dedi.

SAYILARI HIZLA ARTTI
Konuya ilişkin edindiğimiz bilgilere göre Van ve ilçelerinde 'BİM', mağazası sayısını 27'ye yükseltirken, 'A101' ise 14'e ulaştı. Çok hızlı bir şekilde sayıları artan bu mağazalar birçok kişi tarafından tercih edildiği için hızla mağaza sayısı arttırımı gerçekleştirirken, bu durum en çok da yerel marketlerin ve bakkalların aleyhine işliyor. 'BİM' ve 'A101' mağaza sayılarındaki artıştan dolayı birçok market ve küçük bakkal sıkıntılı günler yaşarken, birçoğu da kapısına kilidi vurdu.

BERGE: "ESNAFIN DİRENECEK GÜCÜ KALMADI"
Konuyu gazetemize değerlendiren Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, küçük esnafın BİM ve A101 gibi mağazaların sayısının hızla artmasından dolayı dayanacak gücünün kalmadığını söyledi. Küçük bakkalın iş yapamaz duruma geldiğini ve büyük yerel marketlerin de sıkıntılı bir sürece girdiğini söyleyen Berge; "Böyle devam ederse Van'ın yerel marketleri de birbir kapanacak" şeklinde konuştu.

BERGE: "SICAK PARA KENT DIŞINA ÇIKARILIYOR"
Van'ın iki büyük deprem yaşadığını ve bundan dolayı da ekonomik olarak ciddi sıkıntıların söz konusu olduğunu belirten Berge, "Bu kentin sıcak paraya ihtiyacı var. TOKİ ödemeleri, SGK ödemeleri, yarın öbürgün başlayacak olan vergi ödemeleri derken zaten bu kentten çok ciddi oranda sıcak para çıkışı olacak. Buna bir de bu tür mağazalar eklenince kentte ekonomi çarkını çevirecek sıcak para kalmıyor. Bu tür kentten topladıkları sıcak paraları dışarıya gönderiyorlar. Bu olacak şey midir? Durum böyle olunca elbette ki yerel esnaflar kan ağlayacak" dedi.

BERGE: "KÜÇÜK ESNAF VERGİ TERKİNİ YAPIYOR"
BİM ve A101 mağazaları sayısına bir sınırlandırma getirilmesi girişimlerinde bulunduklarını ancak serbest piyasa ekonomisi nedeniyle böyle bir şeyin mümkün olmadığını belirten Berge, direnecek gücü olmayan yüzlerce küçük bakkal esnafının vergi terkini yaparak odadan da kaydını sildirdiğini söyledi. 2010 yılı başında odalarına kayıtlı küçük bakkal esnafının sayısının bin 350 civarında olduğunu söyleyen Berge, ekonomik darboğazdan kurtulamayan birçok bakkalın kapısına kilit vurduğunu ve şuanda odaya kayıtlı esnaf sayısının bin 50 civarında olduğunu dile getirdi.

BERGE: "BÖYLE DEVAM EDERSE..."!
Söz konusu mağazaların çok sayıda açılmasından dolayı yerel esnafın birbir kapandığına vurgu yapan Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge şunları söyledi; "Bu konuda elimizden Bir şey gelmiyor. Esnaflarımızdan da sıkça şikayet alıyoruz aynı konu ile ilgili. İnanın bu konuda esnaflarımıza vereceğimiz bir cevabımız bile kalmadı. Esnaflar o kadar zor duruma düştü ki hergün birkaç esnaf gelip odadan kaydını sildiriyor ve esnaflığı bıraktığını söylüyor. Buna bir çözüm bulunmaması veya yerel esnafın desteklenmemesi durumunda tahminlerime göre en geç 1 yıl içinde 200 - 300 arası esnaf daha kapısına kilit vuracaktır. Sadece küçük bakkal ve manavları bırakın, büyük yerel marketler de bir süre sonra kapanmaya başlayacaktır. Bu kaçınılmaz bir son olacaktır. Demedi demeyin."

BERGE: "ÜRÜNLER DIŞARIDAN ALINIYOR"
Berge son olarak şunları söyledi; "Yasal olarak bu tür mağazaların sayısının çığ gibi artmasının önüne geçebilecek bir durum yok. Biz mücadele ettik başaramadık. Van Ticaret Odası veya Van Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuya bir çözüm bulabilmesi mümkün mü onu da bilemiyorum. Duyduğumuz kadarıyla söz konusu mağazalar Van'daki sayılarını daha da arttıracaklar. Hedefleri 40 dolayında mağaza açmakmış buraya. Ahtapot gibi her tarafı sardılar. Keşke sıcak parayı buraya kullansalardı da bizler de razı olsaydık. Ama sıcak parayı toplayıp alıp götürüyorlar. Bütün malzemelerini, ürünleri de dışarıdan getiriyorlar. Yazık oluyor."

ALPASLAN: "ESNAFLARIMIZA YAZIK"
Konuyu gazetemize değerlendiren Van Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Faruk Alpaslan da BİM ve A101 mağazalarınının sayısının gittikçe artmasının esnafa büyük darbe vurduğunu söyledi.
Alpaslan konuyu şöyle özetledi; "Bu tür mağazalar gerçek manada sektörümüze zarar veriyor. Bu marketler zincirlerinin ilimize hiçbir şekilde katkısı olmuyor. Sadece ilimizdeki sıcak parayı başka yerlere aktaran sektörler olarak görüyoruz bunları. Van esnafından ürün almıyorlar. Bu yetmezmiş gibi buradan kazandıkları sıcak parayı da dışarıya gönderiyorlar. Vanın yerel marketleri ise enazından buradan kazandığı parayı yine buraya aktarıyor, ancak onlar öyle yapmıyor. Ayrıca satılan ürünler konusunda da kalite tartışmaya açıktır. Tüm bunların yanına şunu da eklemek isterim ki; bunlar burada şube olarak gözüküyorlar ve buradan kazandıkları paranın vergisini bile Van Vergi Dairesi'ne değil, başka illerin vergi dairesine ödüyorlar."

Kaynak: Prestij Gazetesi

 

  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER