Diyarbakırlı iş insanı ve kadı...
MEBİT

İş insanı Ferda Cemiloğlu, hayatını kaybetti

Diyarbakırlı iş insanı ve kadın hareketinin önde gelen isimlerinden Ferda Cemiloğlu 70 yaşında vefat etti. Cemiloğlu, kanser tedavisi görüyordu.

Abone Ol

2021-08-31 23:50:36 | Son Güncelleme : 2024-04-16 07:02:12

İş insanı Ferda Cemiloğlu, hayatını kaybetti

 Kadın hareketinin öncü isimlerinden Ferda Cemiloğlu, kolon kanseri nedeniyle tedavi gördüğü İstanbul'da bu sabah vefat etti. Son 20 yıldır Erbil'de yaşayan Ferda Cemiloğlu, hastalığının ilerlemesi üzerine 3 gün önce tedavi için İstanbul'a getirilmişti.

Ferda Cemiloğlu'nun vefat haberini, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Meclisi duyurdu. Mesajda şöyle denildi: "Yönetim Kurulu üyemiz Diyarbakır’ın değerli iş insanı ve birçok kadın çalışmalarında değerli emekleri olan kıymetlimiz Ferda Cemiloğlu’nu kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve Diyarbakır’a başsağlığı diliyoruz."

Rûdaw’a konuşan kardeşi Reşit Cemiloğlu, ablasının cenazesinin aile içinde verilecek karardan sonra Diyarbakır ya da İstanbul'da defnedileceğini söyledi.

Ferda Cemiloğlu hakkında

Diyarbakır’ın köklü ailelerinden ve Cemil Paşa’nın torunu. Ailesinin Şeyh Said isyanından sonra Suriye’ye göç etmesinin ardından 12 Mart 1951’de Şam’da doğdu.

7 yaşına kadar Şam’da yaşadı. Ailesi daha sonra Rojava’nın Dirbesiye ilçesine yerleşti fakat Ferda Cemiloğlu, ilk ve ortaokulu Şam’da okudu.

Suriye’de Baas Partisi tarafından çıkarılan iskan kanunun ardından Kürtlerin mal varlığına el konulması ve kötüleşen koşullar nedeniyle üzerine ailesiyle 1967’de Diyarbakır’a göç etti.

Burada aldığı lise eğitiminden sonra Hacetepe Üniversitesi Biyoloji bölümüne girerek bu okuldan mezun oldu, ABD'de biyoloji doktorası yaptı.

1980’li yıllardan itibaren kadın hareketi içerisinde yer aldı, Ankara’da Kadın Dayanışma Vakfı yönetimine seçildi. Şiddete uğrayan kadınlar için çalıştı. 2000’li yıllarda Van’da Sığınmacılar ve Göçmenler Derneği’nin Başkanlığını yaptı.

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER), Kadın Dayanışma Vakfı ve Toplumsal Sorunları Araştırma Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarının kuruculuğunu yaptı. 2017’de Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği’nin (DOGÜNKAD) 3. olağan genel kurulunda başkanlığa seçildi.

Irak’ta inşaat sektöründe işler yaptı, Diyarbakır’da Metis Grup’un Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlendi. Kürtçe, Türkçe, Arapça, İngilizce, Fransızca ve orta derecede Farsça biliyordu. (Gazete Duvar, Bianet)

  • Etiketler : FERDA CEMİLOĞLU DİYARBAKIR
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER