Rojava’da IŞİD’le çatışmada hayatını kaybeden Aziz Güler’in cenazesinin geçişine izin verilmesi için Güler’in ailesi Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş, başvuruya ret yanıtı verilmişti.
Güler’in hayatını kaybettiği 21 Eylül tarihinden beri Rojava’da oğlunun cenazesinin başında bekleyen baba Mehmet Güler Radikal’den İdris Emen'e konuştu.
‘ONLAR DA BABA, BENİ ANLASINLAR’
Cenazenin bozulma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Mehmet Güler, "Oğlum Rojava’ya gittiğinde haberimiz yoktu. Sonradan öğrendik. Hayatını kaybedince bayram arifesinde Serêkaniye'ye geldim. Ancak orada elektrik sık sık kesildiği için cenazesi bozulabilirdi. Bu nedenle Kamışlı’ya getirdik. Cenazenin Türkiye’ye götürülmesine izin verilmiyor. Ben oğlumun cenazesini almadan buradan ayrılmayacağım. Gerekirse bir yıl da beklerim. Ben bir babayım. Oğlumu doğup büyüdüğü memlekete götürmek istiyorum. Bayramlarda oğlumla dertleşmek, sohbet etmek istiyorum. Çok mu? Cenazemizi bile almamıza izin verilmiyor. Bundan daha büyük eziyet olabilir mi?’’ dedi. Oğlunun hayatını kaybettiği yere gittiğini söyleyen baba Güler, "Burada oğlumun savaştığı yerlere gittim. Oğlum Türk ve Kürt halkının kardeşliği için hayatını kaybetti. Cenazemizin getirilmesine izin vermeyenlerin de evlatları var. Bir baba olarak beni anlamalarını istiyorum. Başbakan'dan da, Cumhurbaşkanı'ndan da tek isteğimiz var, o da cenazenin geçişine izin verilmesidir" dedi.
AİHM’E BAŞVURULACAK
Cenaze ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nden ret kararı çıkması üzerine Pazartesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyleyen avukat Sinan Varlık ise sözlerine şu şekilde devam etti: "Cenaze ile ilgili hukuksuz bir süreç işliyor. Anayasa Mahkemesi’nin ret kararı hukuksuz, kabul edilemez bir karardır. Bu aile 18 gündür oğlunun cenazesine ulaşamıyor. Bu nedenle de AİHM’e başvuracağız. Ayrıca bu başvurunun sadece Aziz için değil, bekletilen bir çok cenaze için önemli olduğunu düşünüyoruz."