Van merkeze bağlı Yaylıkaya kö...
MEBİT

Adır Adasındaki Tarihi Eserler Restore Edilmeyi Bekliyor - Van Yerel Haberleri

Van merkeze bağlı Yaylıkaya köyü Döşeme mezrası sınırları içerisinde yer alan Adır Adası’nın güney tarafındaki manastır, her geçen gün biraz daha tahrip oluyor.

Abone Ol

2012-07-12 16:18:00 | Son Güncelleme : 2025-04-25 17:45:11

Adır Adasındaki Tarihi Eserler Restore Edilmeyi Bekliyor - Van Yerel Haberleri


ADIR ADASI’NDAKİ ESERLER RESTORE EDİLMEYİ BEKLİYOR

PAPAZ YETİŞTİRİLEN MANASTIR YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Van Gölü’ndeki Adır Adası’nda yok olmaya yüz tutmuş tarihi manastır, restore edilmeyi bekliyor.


Van merkeze bağlı Yaylıkaya köyü Döşeme mezrası sınırları içerisinde yer alan Adır Adası’nın güney tarafındaki manastır, her geçen gün biraz daha tahrip oluyor. Define avcıları ve doğa şartları nedeniyle büyük bir bölümü yıkılan manastır, restore edileceği günü bekliyor. Bu manastırda, tarihi Akdamar Adası’nda bulunan ve ismini adadan alan Akdamar Kilisesi için de papaz yetiştirildiği belirtiliyor. Hristiyan amelinde büyük bir öneme sahip olan Lim Manastırı ve Adır Adası'nın, günümüzde Van için önemli bir turizm potansiyeli taşıdığı kaydediliyor.


Adanın güney tarafında kurulmuş olan Lim Manastırı; St. Georges Kilisesi, St. Sion Şapeli, jamaton ve diğer binalardan meydana geliyor. Günümüzde St. Georges Kilisesi'nin büyük bir kısmı yıkılmış durumda. 1305 yılında yaptırılan manastıra, daha sonra 1621 yılında Aziz Georges Kilisesi, 1766 yılında ise jamaton ve şapel eklenirken, bugün yıkılmış olan kilisenin eski çizimlerden haç planlı olduğu görülüyor.

Batı tarafında sağlam kalan jamaton, kare planlı, dokuz bölümlü ve her bir bölümün üzeri kubbelerle örtülü. Bu kısım ve yıkılmış olan kilise bölümünde düzgün kesme taş malzeme kullanılırken, batı cephesinde iki sıra mukarnas dizisiyle oluşturulmuş sivri kemerli kapı ise yapıya belirli bir hareketlilik sağlıyor.


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER