2012-02-11 18:18:00 | Son Güncelleme : 2025-04-25 01:33:36
Türkiye 'nin en çok konuştuğu ismi Hakan Fidan'ın özgeçmişi.
Peki Recep Tayyip Erdoğan'ın 'sır küpüm' dediği Hakan Fidan AK Parti adaylığı için geçen hafta MİT müsteşarlığından istifa etti. Erdoğan 'Hakan Fidan 'ın adaylığına karşıyım' diyerek şaşırtan bir açıklama yaparken Bülent Arınç da bunu 'süpermen yetkisi verilmiş olan Hakin Fidan 'ın adaylığını israf' olarak niteledi. Hakan Fidan 'ın adaylığını destekleyen kişinin ise Başbakan Ahmet Davutoğlu olduğu söylendi.
Peki iki haftadır kamuoyunun gündemine oturan Hakan Fidan kimdir aslen nerelidir (memleketi neresi) ve Kürt bir aşirete mensup olduğu iddiası doğru mudur?
Hakan Fidan , Sönmez Köksal’dan sonra MİT Müsteşarlığı’na gelen ikinci ‘sivil’ isim olarak biliniyor. Hakan Fidan 'ın 2001'e kadar olan hayatıyla ilgili bilgiler sınırlı. Fidan'ın doğum yeri Ankara olarak görünüyor. Evli ve 3 çocuğu olan Hakan Fidan 'ın anne ve babasına dair bugüne kadar yayınlanmış biyografilerinde herhangi bir bilgi yer almıyor.
HAKAN FİDAN ASLEN NERELİ?
Hakan Fidan 'ın kimliğinde doğum yeri Ankara görünüyor. Ancak Denizli ilinden olduğuna dair de iddialar var. Bir Denizli gazetesi "Hakan Fidan hemşehrimiz" manşetini atıp Fidan'ın aslen Denizliliği olduğunu önü sürmüştü. Ancak Hakan Fidan'ın asıl memleketi hakkındaki bu iddia hiç doğrulanmadı.
HAKAN FİDAN KÜRT AŞİRETTEN Mİ?
Hakan Fidan 'ın memleketi ve kökeni hayli merak konusu oldu haliyle de bir çok senaryo üretildi. Son olarak Hakan Fidan 'ın Vanlı Seyitki aşiretinden olduğu tezleri ortaya salındı. Taraf Gazetesi'nde geçen seçim döneminde çıkan iddiaya göre Hakan Fidan bu Seyitki sülalesine mensuptu. Van Ercişte yaşadığı öne sürülen ve Hakan Fidan'ın kuzeni olduğunu iddia eden Abidin Can şu iddiada bulunmuştu;
-“Hakan Fidan’ın akrabası olduğumuz doğrudur. Hakan Bey, benim babamın öz dayısının oğlu oluyor. Hakan Bey’in babası Ankara’da evlenince o da Ankara’da doğdu. En son kendisini babasının vefatında gördüm. Taziyeye gittiğimde orada yüz yüze görüştük; tokalaştık ancak konuşamadık.”
ERDOÐAN 'IN SIR KÜPÜ HAKAN FİDAN 'IN EÐİTİMİ
42 yaşındayken MİT’e müsteşar olan Hakan Fidan , orduda ‘istihbarat astsubayı’ olarak görev yapıyordu. Almanya’da NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu’ndaki görevi de İstihbarat ve Harekât Başkanlığı’ndaydı. Oradan döndüğünde ilk işi, ‘İstihbarat ve dış politika: İngiliz, Amerikan ve Türk istihbarat sistemlerinin mukayesesi’ konusunda mastır tezi hazırlamaktı.
MİT Müsteşarı Hakan Fidan, 1968 yılında Ankara'da doğdu. 1986'dan 2001 yılına kadar Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 15 yıl astsubay olarak görev aldı.
Mecburi hizmetinin tamamlamasının ardındna askerliği kendi isteğiyle bırakan Fidan, University of Maryland University College'den Yönetim ve Siyaset Bilimi alanından lisans dereceleri aldı.
MİT Müsteşar Yardımcılığı’na, Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı yapan Hakan Fidan atandı. Fidan, 15 yıl astsubay olarak görev yaptığı TSK’dan ayrıldıktan sonra 4 yıl süreyle Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı görevinde bulunmuştu
ANKARA - Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşar Yardımcılığı’na, 2,5 yıldır Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı yapan Hakan Fidan Atandı. 15 yıl astsubay olarak görev yaptığı TSK’dan ayrıldıktan sonra bürokraside hızla tırmanan Fidan’ın Mayıs ayında emekliye ayrılacak olan Emre Taner’in yerine MİT Müsteşarı olması bekleniyor. Son olarak ABD’de yapılan Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde Başbakan Tayyip Erdoğan ve Türk heyetine teknik konulardaki rehberliği nedeniyle “nükleer şerpa” olarak adlandırılan 42 yaşındaki Fidan, müsteşar olduğu takdirde MİT’in en genç patronu olacak.
1968 yılında Ankara’da doğan Fidan, 1986-2001 yılları arasında 15 yıl süreyle astsubay rütbesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yaptı. Ordudan ayrıldıktan sonra çeşitli büyükelçiliklerde görev yapan Hakan Fidan, 14 Kasım 2007 tarihinde dış politika ve uluslararası güvenlik konularından sorumlu Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevine atandı. Dönemin Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’na bölgesel temaslarda eşlik etti. TİKA Başkanlığı döneminde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olan Abdullah Gül ile yakın çalışma içinde olan Fidan’ın, Müsteşar Yardımcılığı sırasında da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın pek çok yurtdışı gezisine ve yabancı devlet adamları ile görüşmelerine katıldığı ifade ediliyor. Abdullah Gül’ün Çankaya Köşkü’ne çıkması üzerine bir ara Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği için de adı geçen Fidan, Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevini yürütürken 2008 yılı Kasım ayında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu üyeliğine ve Uluslararası Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet üyeliğine getirildi.
Dışarıdan ikinci müsteşar
MİT Müsteşarlığı’na getirilmesine kesin gözüyle bakılan Fidan, bu göreve atanırsa büyükelçi iken MİT Müsteşarlığı’na getirilen Sönmez Köksal’dan sonra dışardan teşkilatın başına gelen ikinci isim olacak.
İlk sivil Sönmez Köksal’dı
MİT Müsteşarlığı’na kuruluşundan 1992 yılına kadar korfeneral rütbeli subaylar getiriliyordu. Son olarak korgeneral rütbesindeki Teoman Koman bu göreve getirilmişti. Bu gelenek, büyükelçi Sönmez Köksal’ın MİT Müsteşarı olmasıyla sona erdi.
MGK’da kesinleşecek
Görev süresi 27 Mayıs günü sona erecek olan MİT Müsteşarı Emre Taner’in yerine geçecek yeni isim 29 Nisan günü yapılacak MGK toplantısında kesinleşecek. MGK’da, Cumhurbaşkanı, Hükümet ve askeri kanadın yapacakları değerlendirmenin ardından MİT Müsteşarı kararı da kesinlik kazanacak.
Müsteşarların 68 yaşın sonuna kadar görev yapabilmelerini öngören yasaya göre görev süresi iki kez 6’şar ay uzatılan 68 yaşındaki Emre Taner, 15 Haziran 2005 tarihinden bu yana, MİT Müsteşarlığı görevinde bulunuyor.
43 yıldır teşkilatta görev yapan Taner’in yaş haddini doldurması nedeniyle yerine gelecek isim, 2937 sayılı MİT Kanunu’na göre atanacak. Atama MGK’da görüşüldükten sonra Başbakan’ın inhası ve Cumhurbaşkanının onayı ile yapılıyor.
TİKA’daki hizmetleri takdir topladı
Hakan Fİdan, 1986-2001 yılları arasında astsubay rütbesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yaptı. Almanya’daki NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu Karargahı’nda yurt dışı görevinde bulunan Fidan, ordudan ayrıldıktan sonra Avustralya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde kıdemli siyasi ve ekonomik danışman olarak çalıştı. University of Maryland University College’den Yönetim ve Siyaset Bilimi üzerine lisans dereceleri alan Fidan, Bilkent Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans ve doktora yaptı. Fidan’ın master tezi, “Dış Politikada İstihbaratın Rolü”, doktora tezi ise, “Bilgi Çağında Diplomasi: Enformasyon Teknolojilerinin Uluslararası Antlaşmaların Doğrulanmasında Rolü” konusunda oldu. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (Viyana), Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Enstitüsü (Cenevre) ve Verification Technologies Research Center’da (Londra) akademik araştırmalarda bulundu. Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde dersler verdi.
2003-2007 yılları arasında, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı yapan Fidan, TİKA’nın yurtdışındaki faaliyetleri ile Türk dış politikasının etkin yürütülmesine katkı verdi. Fidan’ın TİKA başkanlığı döneminde Türkiye, OECD nezdinde ’donör’ (yardım veren ülke) sıfatını kazandı. Hakan Fidan’ın, başında bulunduğu TİKA’nın yaptığı başarılı hizmetlerini anlattığı bir MGK toplantısında, asker üyelerin de takdirini kazandığı belirtiliyor.
Bu habere ilk yorum yapan sen ol.