2024-11-13 13:04:06 | Son Güncelleme : 2024-11-21 04:41:27
Son dönemlerin popüler turizm türü olan Karavan Turizmi için Van’da da önemli bir adım atıldı. Birçok kesimin turizm faaliyeti noktasında en çok tercih ettiği ulaşım ve konaklama aracı olan karavanlar Van’da da üretilmeye başlandı. Özellikle karavan alanları, kamp alanları noktasında talebin ciddi anlamda arttığı bir süreçte bu yönde atılan adımların olması dikkat çekerken turizmciler eliyle olması ise sürece anlam kazandırdı. Karavan turizmi ve üretimi noktasında önemli merkezlerden biri olma yolundaki sürç devam ederken Van’da karavan turizmi ile ilgili Şehrivan Gazetesi’ne konuşan firma yetkilisi Rasim Baytar, “Van’a karavan ve kamp turizmi gelecek” dedi.
VANLI GİRİŞİMCİLER KARAVAN TURİZMİNİN GELİŞİMİNİ İYİ OKUDU
İnanç, kültür, yayla, sağlık, deniz gibi pek çok turizm türünde potansiyeli olan Doğu’nun Paris’i olarak nitelendirilen Van’da karavan turizminin benimsenmesi ve yaygınlaşması adına bu yıl önemli bir adım atıldı. Yıllardır farklı sektörlerde faaliyet gösteren girişimciler Rasim Baytar, Reşat Yeşilağaç ve Zeki Özköseoğlu bir araya gelerek Van’da karavan üretmeye başladı. Artos ve Olimpos modelleriyle üretim yapmaya başlayan Daniel Karavan çok kısa bir süre içerisinde ülkenin dört bir yanına karavan gönderiyor. Van’da karavan turizmi ile ilgili konuşan firma yetkilisi Rasim Baytar, “Van’a karavan ve kamp turizmi gelecek” dedi.
VAN’DA KARAVAN TURİZMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
Sahip olduğu doğal güzellikler ve uygun iklim şartları ile karavan ve kamp turizmi için elverişli potansiyele sahip Türkiye’de son yıllarda bu turizme yoğun ilgi oluyor. Alternatif turizmin bir çeşidi olan kamp ve karavan turizmi, otel fiyatlarındaki artış sonrasında daha cazip hale gelirken, bu turizm çeşidi yatırımcıların ilgisini çekiyor. İnanç, kültür, yayla, sağlık gibi pek çok turizmde potansiyeli olan Van’da karavan ve kamp turizmi anlamında önemli bir adım atıldı. Yıllardır turizm başta olmak üzere birçok sektörde hizmet veren Vanlı girişimci Rasim Baytar, Reşat Yeşilağaç ve Zeki Özköseoğlu, Edremit ilçesindeki İş Geliştirme Merkezinde (İŞGEM) kurdukları imalathanede geçtiğimiz aylarda çekme karavan üretimine başladı. Daniel Karavan isimli imalathanede Artos ve Olimpos modelleriyle üretim yapmaya başlayan girişimciler, ürettikleri karavanları Türkiye’nin farklı illerine gönderiyor. Karavan turizmi ile ilgili konuşan firma yetkililerinden Rasim Baytar, ““Van’a karavan ve kamp turizmi gelecek” diyor.
VAN’DA İLK KEZ KARAVAN ÜRETTİLER
Baytar, Van’da karavan üretme fikrinin nasıl ortaya çıktığını dile getirerek, “Ben 2019 yılından bu yana karavan kullanıcısıyım. Van’da az bir süre kullandım ama Türkiye'nin başka yerlerinde özellikle Trakya bölgesinden ciddi anlamda karavanı kullandım. İnsanların pandemiden sonra yaşam şekillerinin değişmesi ve izole bir yaşam biçimi benimsemelerinden sonra Doğu Anadolu'da karavan imalatının olmadığını fark ettik. Daha çok izole bir yaşam için karavan kültürünü Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Van'da entegre etmeye çalıştık. Aslında fikir buradan çıktı” dedi.
BAYTAR: VAN’DA KARAVAN ÜRETİMİ İHTİYACI VARDI
Karavan fikrini Van’a entegre etmek istediklerini belirten Baytar, “Avrupa'ya nazaran Türkiye'de karavan kullanımı çok minimum düzeyde, karavan kamp alanları da minimum düzeyde. Van'da hiç yok. Batıda olan bir iş fikrini Van’a entegre etmeye çalışıyoruz. Kültür buna müsait değildi. Yani bilinirlik yoktu aslında. Herkeste bir merak var aslında, imalatçısı olmadığı için erişim zordu. İnsanlar bir karavan almak için ya İstanbul'a, ya İzmir'e, ya Bursa'ya gidip karavan bakmaları gerekiyordu. Biz de böyle bir ihtiyaç olduğunu fark ettik, bu yüzden bu işe girdik” şeklinde konuştu.
VAN’DA ÜRETİLEN KARAVANLAR TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINA GÖNDERİLİYOR
Karavan üretme sürecini de değinen Baytar, “Karavan kullanmak ve karavan üretmek arasında ciddi bir fark var. Ortağım Reşat Yeşilağaç ile İstanbul’da, İzmir'de, Antalya'da, Ankara'da birçok fuara katıldık. Birçok karavan üreticisini gezdik. İçlerinden kafamıza en uygun olanı seçtik ve biz bunlarla bir danışmanlık almak kaydıyla Van’da 70-80 tane kişinin arasında ustalarınızı belirledik. Elektrikçimizi, mekanikçimizi, karosercimizi, mobilyacımızı vs. bunları seçtik. Bunları anlaşmış olduğumuz fabrikanın çalışma bandına götürüp iki ay boyunca eğitim almalarını sağladık. Daha sonra ustalarımızı Van’a getirip kendi tesisimizi koyduk” ifadelerini kullandı.
“EKONOMİK SORUNLARA RAĞMEN SATIŞLARIMIZ İYİ”
Baytar, işlerinin güzel gittiğini aktararak şunları söyledi: “Şu an bütün Türkiye'de, bütün dünyada ciddi anlamda bir ekonomik sorun var. Bir para sıkıntısı var. Ona rağmen bizim satışlarımız oluyor. Bizim belirlemiş olduğumuz üretim takviminin önündeyiz. Bizim şu an daha yeni dördüncü, beşinci modelimizi çıkarmaya çalışıyor olmamız gerekiyordu ama biz şu an 12’nci karavanımızı üretiyoruz. Herhangi bir sorunumuz yok. Tesisimizi geliştiriyoruz. Doğu Anadolu'nun en büyük siensi makinesini aldık. O aralık ayında gelecek. Tesisimizi katlaya katlaya devam ediyoruz.”
DANİEL KARAVAN YURT DIŞI YOLUNDA EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR
Karavana ciddi anlamda talep olduğunu ve sadece yurt içinde değil yurt dışı pazarlarına da yöneldiklerini belirten Baytar, “İran ve Irak altyapısını oluşturuyoruz. Lojistik konusunda sıkıntı yaşadığımız için şu için başka bir yerle görüşme yapmıyoruz. Reşat Bey Irak’a gidecek. Orada fuarda karavanlarımızın tanıtımını yapacak. Sudi Arabistan’dan da ciddi anlamda talep var. Nakliye konusunda sıkıntılar olduğu için ama İran ve Irak pazarından faydalanmak istiyoruz. Biz Van firmasıyız, Van'da üretim yapıyoruz ama ilk karavanımızı Denizli’ye sattık. İkinci ve üçüncü karavanımızı Diyarbakır'a sattık. 4, 5, 6’ncı karavanı da Van’a sattık. Talep var. Piyasada ciddi anlamda kalitesiz karavan var. Bizim karavanlarımız biraz üst segment olduğu için biraz da ekonomik isteyenler de var. Biz onları da hitap etmek amacıyla bir restorasyon yapacağız. Biraz da ekonomik bir model çıkartmaya çalışacağız. Bu kesime de hitap etmek amacıyla” dedi.
“VAN GÖLÜ ETRAFINDA KARAVAN OTEL VEYA KÖY KURMA HEDEFİMİZ VAR”
Van Gölü’nün birkaç noktasında karavan otel, karavan köy kurma hedeflerinin olduğunun altını çizen Baytar, “Avrupa ülkelerinde karavan park alanları ciddi anlamda yaygınlaşmış durumda. Nitekim yıllık 60 bin liraya varan oranları var. Böyle bu derecede pahalı bir şekilde yerler bile mevcut. Van Gölü’nün 300-350 metresine kadar bazı alanlar sit alanı diye geçiyor ve yapı yapımına izin verilmiyor. Biz Van Gölü’nün birkaç noktasında karavan otel, karavan köy gibi birkaç tesis kurmak istiyoruz” diye aktardı.
VAN’DAN TÜRKİYE’YE KARAVAN YOLCULUĞU…
“Edremit Belediyesi’nin daha önce Çiçekli Beldesi’nde yapmış olduğu atıl bir karavan kamp alanı var. Onun daha modernize edilmiş halini yapmayı düşünüyoruz. Kullanıcıların ciddi anlamda sorun yaşadığı konulardan bir tanesi de karavanı aldıktan sonra güvenilir bir yerde park edecekleri bir yer konusu. Biz onlar için böyle bir çalışma yaptık. Şu an İŞGEM’deyiz. Bizim yerimiz müsait olduğu için 3 yıl boyunca bizden karavan alan kişilere güvenirliği olan, çevresi kameralarla gözetilen yerde muhafaza imkânı da sunuyoruz.”
VAN KARAVAN TURİZMİNİN ODAĞI OLUR MU?
Karavan turizmi Van’a getirmek istediklerini aktaran Baytar, “Karavan turizmi Van’a getirmeyi hedefliyoruz. Van’da 25-30 tane karavan kullanıcısı var. Onları da bir platformda bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bir grup kurduk, yavaş yavaş toparlanıyoruz. Van’daki karavancılarla yılda 1-2 defa Edremit'te, Mollakasım’da, Erciş tarafında, Erek Dağı'nın bir yamacında şenlik, festival tarzında etkinlik yapmayı düşünüyoruz. Bunun altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Tabii bunlar hemen olacak işler değil. Bunun kültürümüze işlemesi, insanlarımızın buna ılımlı bakması biraz zaman alacak. Biz de ona göre hareket ediyoruz” diye konuştu.
“KARAVAN TURİZMİ VAN’A GELECEK”
Baytar, gelecek yıllarda karavan turizminin Van’da altyapının oluşacağını ve karavan turizminin Van’a geleceğini dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: “Karavan turizmi Van’a geliyor, gelecek. Altyapısını oluşturmaya çalışanlar var. Van'da ilk karavan üreticisi biz olabiliriz ama 2026 yılında Van’da en az üç tane karavan üreticisi ve ciddi anlamda karavan kullanıcısı olacağını öngörüyoruz. O zamana kadar da Van Gölü kenarında karavan otel, karavan köy, karavan kamp alanı yapılacağını düşünüyoruz. Çünkü ciddi anlamda talep var ve soranlar da var. Projeleri olanlar var. Bu konuda harekete geçenler var.”
Bu habere ilk yorum yapan sen ol.