Van’ın İpekyolu İlçe sınırları...
MEBİT

Dolayı Usta'nın 'turist' hasreti

Van’ın İpekyolu İlçe sınırları içerisinde yer alan Kahvaltıcılar Sokağında hizmet veren ve çay severlerin uğrak mekanı Kardeşler Çay Evi, koyu çay gibi koyu sohbetleri sevenlerin de buluşma adresi olmayı sürdürüyor. Sadece Van'da yaşayanların değil, dışarıdan gelen misafirlerin de buluşma adreslerinden biri olarak bilinen Kardeşler Çay Evi, Dolayı Usta tarafından yapılan çaylarla konuklarını ağırlıyor. Ancak koronovirüsten dolayı, son zamanlarda turist ağırlamayı özleyen mekanın sahibi Dolayı Öztürk, "Eski, koronasız günler biran önce gelse de, yerliler kadar, dışarıdan gelecek olan misafirlerimizi de ağırlasak. Buralar yine koyu sohbetlerle rengarenk olsa" diyor.

Abone Ol

2021-09-10 10:48:47 | Son Güncelleme : 2024-04-12 14:28:21

Dolayı Usta'nın 'turist' hasreti

Pandemi dönemi öncesi kente gelen yerli ve yabancı tursitlerin de çay içmek ve güzel sohbetler eşliğinde keyifli anlar yaşamak için gittiği Kardeşler çay evi, bu aralar koronavirüs sebebiyle turist azlığı yaşıyor ve çay evi genelde Van’da ikamet eden vatandaşlara hizmet sunuyor.


Pandemi öncesi, gruplar halinde işyerlerine gelen turistlerin olduğunu söyleyen  İşletme sahibi Dolayı Öztürk, pandemi sürecinde bu durumun azaldığını söylüyor. Öztürk: “Pandemi öncesi turist kafileleri, tur operatörleri tarafından guruplar halinde mekanımıza getiriliyordu. Turistler geldiği zaman burada koyu bir çay eşliğinde koyu bir sohbet gerçekleştirme imkanı buluyordu. Onların varlığı ile buralarda da farklı bir hava oluşuyordu. Kendi dilleri ile yaptıkları sohbet, çay içen diğer müşterilerin de ilgisini çekiyordu, tabi bu durum da farklı bir güzelliği ortaya çıkarıyordu. Bu anlamda yaz aylarında yoğunluk yaşıyorduk. Bir çok turistle dostluklarımız gelişmişti. Ancak pandemiyle beraber bu da son buldu” ifadelerini kullandı.

 

“YABANCI TURİST YOK DENECEK KADAR AZ”

İç ve dış turizmin hareketli olduğu dönemde işletmelerine çok sayıda turist geldiğini, ancak koronavirüs süreci ile bu yoğunluğun sona erdiğini söyleyen Kardeşler Çay Evi sahibi Dolayı Öztürk: “Pandemiden dolayı artık gelemiyorlar. Ama yaz dönemindeyiz, farklı illerde yaşayıp da şuan Van’da olan hemşerilerimiz ve burada ikamet eden vatandaşlarımızın yoğunluğu devam ediyor. Bunun dışında civar illerden gelenler oluyor. Özellikle Diyarbakır ve Batman gibi sıcak illerden buraya gelenler oluyor, tabi bu misafirlerimiz mekanımıza da geliyor. Bunların dışında yabancı turist anlamında pek gelen yok. Pandemi öncesi gelen turist sayısı oldukça fazlaydı, bunlar hem şehrimize hem de sokağımıza ayrı bir renk katıyordu. Ama şimdi yabancı turist yok denecek kadar az” dedi.

 

“TURİST OLUNCA RENKLİLİK OLUYORDU”

Yabancı turistlerin Van’a yoğun olarak geldiği dönemlerde işlerinde de yoğunluk yaşandığını belirten Öztürk: “ Çay, kahve veya farklı içecekler istedikleri zaman bize işaret ederek bir şekilde sipariş veriyorlardı, biz de istenileni sunuyorduk ama şimdi geçmiş yıllara baktığımız zaman o yoğunluk yok maalesef. Turistlerin geldiği dönemlerde onları işyerimize tur operatörleri getiriyordu. Burada farklı bir hava oluşuyordu. Kendi dilleri ile yaptıkları sohbet, çay içen diğer müşterilerin ilgisini çekiyordu, bu durum da farklı bir güzelliği ortaya çıkarıyordu. İran'dan, Irak'tan, Ermenistan'dan, hatta Almanya ve İtalya'dan gelenler oluyordu. Maalesef şimdi bu renklilik yok” ifadelerini kullandı.

 

“İNŞALLAH O ESKİ GÜZEL GÜNLERE TEKRAR KAVUŞURUZ”

Koronavirüs pandemisinin her sektörü olduğu gibi kendilerini de turizm anlamında olumsuz etkilediğini dile getiren Kardeşler Çay Evi sahibi Dolayı Öztürk, sözlerini şu ifadelerle tamamladı; “Bu hastalık başladığından beri ilimiz de etkilendi, haliyle bizler de etkilendik. Şimdi eskisi kadar yabancı insan gelmiyor mekanımıza, gelenlerin sayısı çok az. Kalabalık turist kafilelerinin gelmesine alışmıştık, özellikle akşam saatlerinde rehberler eşliğinde turistler geliyordu, 20-30 kişilik gruplar oluyordu. Geç saatlere kadar oturuyorlardı. Bu duruma hasret kaldık şimdilik. İnşallah o eski güzel günlere tekrar kavuşuruz, yerli ve yabancı tursitleri bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Prestij Özel Haber: M.Selim KURT

  • Etiketler : VAN HABER
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER