Van ve Bitlis’te faaliyette bu...
MEBİT

Nemrut'ta tonlarca çöp toplandı

Van ve Bitlis’te faaliyette bulunan Vangölü Aktivistleri Derneği öncülüğünde, doğaseverler ve Tatvan Belediyesi çalışanları 9 Ekim günü Van Gölü kıyıısnda bulunan Nemrut dağı bölgesinde temizlik etkinliği gerçekleştirdi.

Abone Ol

2021-10-12 11:12:47 | Son Güncelleme : 2024-04-19 02:40:20

Nemrut'ta tonlarca çöp toplandı

Etkinliğe, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) da destek verdi. 

 

TONLARCA ÇÖP TOPLANDI

Temizlik etkinliği ile ilgili bilgi veren Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, bölgede tonlarca çöp topladıklarını belirterek, “Kısa sürede topladığımız tonlarca çöpü Tatvan Belediyesi çöp arabasına aktararak kalderanın dışına çıkarttık. Temizlik çalışmasına çocuklar da destek oldu. Kalderayı ziyaret edenlerin de ilgiyle izleyip destek olması yerel ve ulusal basında geniş yer alması önemli bir farkındalık da oluşturdu. Vangölü Aktivistleri Derneği olarak bu tür farkındalık çalışmalarımız devam edecektir. Doğaseverlere, gönüllülerimize, Tatvan Belediyesi'ne ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür ederiz.” dedi. 

 

“ÇÖPLÜĞE DÖNMÜŞ”

Ziyaret edenlerin dikkatsizliği nedeniyle Nemrut bölgesinin çöplüğe döndüğünü belirten Özel, şunları söyledi:
“Kalderayı ziyaret edenlerin çöplerinden kaynaklı Kaldera içi adeta çöplüğe dönmüş bir durumda. Dünya değeri olan ve tanıtımlar ile bölgemize ve ülkemize önemli kazanımlar sağlayacak böylesi bir doğa harikasını kirleterek adeta suç işliyoruz, çok üzücü ve çok çirkin görüntüye sebep olmaktadır. Çöplerimizi doğaya atarak yaşadığımız, nefes aldığımız alanlara ihanet ediyoruz. Gelişmişliğin en önemli göstergelerinden biri de çöpüne sahip çıkmaktır.”

 

UNESCO HATIRLATMASI

Nemrut dağının korunacak alan olarak ilan edilmesinin yanı sıra UNESCO’ya dahil edilmesi için de çalışmaların olduğunu hatırlatan Özel, “Dünyanın en büyük ikinci krateri, ülkemizin de en büyük krater gölü olan Bitlis Nemrut Kalderası'na hepimizin dikkat etmesi gerekiyor. UNESCO’ya dahil edilmesi çalışmaları devam eden, Van Gölü Havzasının en nadide yerlerinden olan Bitlis Nemrut Kalderası, sönmüş volkanik özellikleri ve doğal güzellikleriyle ziyarete gelen turistleri adeta mest ediyor. Kısa süre önce de ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak tescil edilmesi ayrıca çok önemli bir gelişme olmuştur.”

 

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI

  • Etiketler : VAN HABER VAN HABERLERİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER