Van’da HDP, DTK ve DBP’nin düz...
MEBİT

Eylem takip ettiği için yargılanan gazeteci Takva'ya beraat

Van’da HDP, DTK ve DBP’nin düzenlediği bir basın açıklamasını ve sonrasındaki yürüyüşü takip ettiği için hakkında 19 yıla kadar hapis istenen gazeteci Ruşen Takva beraat etti.

Abone Ol

2021-10-14 23:10:11 | Son Güncelleme : 2024-02-27 13:31:25

Eylem takip ettiği için yargılanan gazeteci Takva'ya beraat

Van’da 8 Ocak 2021’de Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) yöneticilerinin katılımıyla düzenlenen ‘Kürt Halkının Özgürlüğü ve Ulusal Birliği’ konulu basın açıklamasını ve yürüyüşü takip ettiği için yargılanan gazeteci Ruşen Takva beraat etti.

Van'da 21 Kasım 2016'da Valilik kararıyla başlatılan eylem ve etkinlik yasağı 12 ekim 2021 itibariyle 1786 gündür kesintisiz devam ediyor.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gecikmeli olarak başlayan davanın ikinci duruşmasında karar çıktı.

Takva’nın “örgüt üyeliği” ve “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”le suçlanan dosyasında savcı esas hakkındaki mütalaasını verdi.

Savcı Takva’nın gazeteci kimliğiyle eylemde bulunduğunu belirterek, isnat edilen suçlamalar için yeterli delilin oluşmadığını belirtti. Savcı gazeteci Takva’nın beraatine karar verilmesini istedi.

Mütalaanın ardından söz alan Takva, mütalaaya katıldığını söyleyerek mevcut dosyanın dava konusu edilemeyeceğini ifade etti.

Daha sonra söz alan Takva’nın avukatı Mahmut Kaçan da, “Müvekkil olay yerinde gazeteci olarak yürüyüşü takip etmiştir. Yürüyüşün düzenlenmesinde hiçbir rolü yoktur. Suçun unsurlarının oluşmaması nedeniyle beraat kararı verilmesini bekliyoruz” şeklinde savunma yaptı.

Avukat Burcu Şeber de iddianamenin ‘zorlama’ olduğunu belirterek, “Kimlik tespiti kısmını çıkardığımızda iki sayfa kalıyor” dedi ve beraat istedi.

Tekrar söz alan Takva ise “Halkların Demokratik Partisi, demokratik hakkını kullandı. Ben de gazeteci olarak bu yürüyüşü takip ettim. Ortada bir suç yok. Gazeteci değil protestocu olarak orada olsaydım yine suç olmayacaktı” dedi.

Savunmaların ardından kısa bir ara veren mahkeme heyeti, aranın ardından “suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle” gazetecinin tüm suçlardan beraatine karar verdi.

Ne olmuştu?
Van’da 8 Ocak 2021’de HDP ve DBP öncülüğünde ‘Kürt ulusal birliği’ vurgusuyla bir basın açıklaması ve yürüyüş yapılmak istendi.

Feqiye Teyran Parkı’ndaki basın açıklamasının ardından grup HDP İpekyolu İlçe Binası’na doğru yürüyüş yaptı.

Eylemin ardından yürüyüşe katılanlara yönelik soruşturma başlatıldı. Gazeteci Ruşen Takva da, eylemden 2 gün sonra 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldı.

Van Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi’ne giderek ifade veren Takva’ya yürüyüşü neden takip ettiği soruldu.

Takva, emniyetteki ifadesinde mesleği gereği yürüyüşü takip ettiğini belirterek kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi.

Ancak soruşturma daha sonra davaya dönüştü. Hazırlanan iddianamede Takva’nın, “yürüyüşü düzenleyen ve yöneten konumunda olduğu”, “uyarılara rağmen yasal olmayan gösteri ve yürüyüşe devam ettiği” iddia edilerek 9 yıldan 18 yıla kadar hapsi istendi.

KAYNAK: BİANET.ORG

  • Etiketler : GAZETECİ BERAAT RUŞEN TAKVA DAVA MAHKEME KARAR
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER