Van’da kış mevsimi yaklaşırken...
MEBİT

Doğalgaz ve yakacak fiyatları Vanlıyı kara kara düşündürüyor!

Van’da kış mevsimi yaklaşırken, kömür ve odun alışverişleri de başladı. Van’daki hava sıcaklıklarında ani ve sert düşüşler yaşanırken, kömürcüler ve oduncular sitesi esnafı da kömür ve odun sezonunu açtı. Son dönemlerde doğalgaz gibi enerji kaynaklarında ciddi artışlar yaşanırken ardı ardına gelen bu zamlar kömür ve odun fiyatlarına da etki etmeye başladı. Bu zamlardan sonra da süren kış ayları da vatandaşlar üzerindeki olumsuz etkilerini sürdürmeye devam edecek.

Abone Ol

2021-10-15 13:21:30 | Son Güncelleme : 2024-03-28 03:42:32

Doğalgaz ve yakacak fiyatları Vanlıyı kara kara düşündürüyor!

Sonbahar mevsiminin sonlarına geldiğimiz şu günlerde vatandaşlarda kışlık yakacak telaşı başladı. Geçen yıl 1500 ile satılan kömür bu yıl 2 bin 500 ve üzeri satılırken, vatandaşların da olumsuz etkiliyor. Dolar endeksli artan kömür fiyatlarında ciddi artışlar yaşanırken, her yıl olduğu gibi bu yıl da evleri ısıtmadan cepleri yaktı. Doğalgazın bu yılda kısmı olarak belirli yerlerde kullanılacağı Van’da evlerini kömürle ısıtacak vatandaşlar, kış gelmeden önce hazırlıklara başlasa da yüksek fiyat artışlardan dolayı ihtiyaçlarından çok daha az bir kömür alabiliyorlar. Yükselen kömür artışları vatandaşların belini bükerken, kömürcü esnafını da kötü etkiledi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Kömürcüler Sitesi Başkanı Muhammet Aslantaş, fiyatların ilerleyen günlerde daha da artacağına dikkat çekti. Fiyatlardan şikayetçi vatandaşlar da bu kış azar azar ısınacaklarını belirtti.

KÖMÜR FİYATLARI VATANDAŞIN CEBİNİ ZORLUYOR!
Kömürde yaşanan fiyat artışlarını değerlendiren Van Kömürcüler Sitesi Başkanı Muhammet Aslantaş, kömürdeki son yaşanan gelişmelerin fiyat olarak çok yüksek olduğunun altını çizdi. Dolar kuru ve dış etkenler kaynaklı yaşanan fiyat artışların insanları mağdur ettiğini belirten Başkan Aslantaş, “Orta Avrupa ve Çin kömürü çok yoğun çekmesinin sonucu kömür fiyatları anormal bir şekilde yüklemeye başladı. Bu esnafı ve müşterilerimizi çok olumsuz bir şekilde etkiledi. Yaklaşan kış mevsimiyle birlikte rağbet olsa da geçen senelere oranla düşük bir satış söz konusu. Bu bölgenin 9 ayı soğuk geçiyor ve doğalgaz da yok. İnsanlar mecbur bir şekilde almak zorunda kalıyor.” Dedi. 

BAŞKAN ASLANTAŞ: KÖMÜR FİYATLARINDA YÜZDE 120 ZAM YAPILDI
Geçen yıla bu yıl arasındaki fiyat farkı yüzde 120 olduğunu vurgulayan Aslantaş, şunları söyledi: “Geçen yıl 1500 ile sattığımız kömürü bu yıl 2 bin 500 ve üzeri satıyoruz. Tabi bu fiyatlar vatandaşlarımızı çok kötü etkiledi. Müşterilerimiz geldiğinde ihtiyacı nispetinde alamıyor. İki ton alacak vatandaş bir ton alabiliyor. Bu durum vatandaşları etkilediği gibi kömür esnafın da etkiliyor. Kömür fiyatlarının daha uygun olduğu zamanlarda satışlarımız iyiydi. Şimdi kömür fiyatları çok yüksek ve kimse alamıyor. Aldığımız kömürler elimizde kalıyor. Bu da haliyle kömürcü esnafını zarara uğratıyor.”   

“ODUN FİYATLARINDA ARTIŞLAR OLMADI”
Vatandaşları zor bir kışın beklediğini ifade eden Aslantaş, “Sıkıntılı bir süreç bizleri bekliyor. Kömür de yaşanan fiyatları oduna yansımadı. Yani odun fiyatlarında ciddi artışlar olmadı. Odun tamamen elimizde olan bir durum, kömür ise dış etkenlere bağlı olduğundan fiyatlar çok yüksek. Devletlerin kömürü talep etmesi sonucu fiyatlar birden artışa geçti. Aslında yöremiz çok soğuk olduğu için yerli kömürü kullanamıyoruz. İthal edilen kömür gibi kaliteli olmadığından vatandaşlarımız genelde Sibirya kömürünü tercih ediyorlar. Bundan dolayı da kurlara ve taleplere bağlı olarak artışlar yaşanıyor.”   

“VATANDAŞLARIMIZDAN CİDDİ BİR ŞİKAYETLER GELİYOR” 
Yeni zamlar beklediklerini kaydeden Başkan Aslantaş, hafta da bir fiyat artışıyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Aslantaş, “Bu aydan sonra bir zam bekliyoruz. Yani çalıştığımız firmaların bize aktardığı kadarıyla önümüzdeki aylar bir artış bekleniliyor. Bölgenin ekonomik sorununu göz alırsak vatandaşlarımızdan ciddi bir şikayet geliyor. Vatandaşlarımız bilsin ki yaşanan kömür fiyatlarındaki artış kömürcü esnafıyla bir ilgisi yok. Tamamı dış etkenlerden kaynaklı bir sorun. Fiyat artışlarından bize de sorunlar yaşıyoruz. Zamların olmamasını bizde isteriz. Çünkü kendi müşterilerimizi mağdur etmemeye çalışıyoruz. Ancak bize pahalı gelen kömürleri, pahalı satmak zorunda kalıyoruz.” Diye ekledi.

“KÖMÜRE ZAM HABERLERİ GELİYOR”
Pandemi süreci ile beraber pazar paylarının daraldığına vurgu yapan Aslantaş, "Daha çok merkez mahallerimizde ve doğalgazın giremediği yerlerde kömür satışımız devam ediyor. Köyler bizim pazar payımızın yüzde 5'ini oluşturuyor. Ancak bu sene oraya da az satışlarımız oldu. Pandemi salgını vatandaşın ekonomisini alt üst etti. Alım güçleri düşen insanlar bu sene çok az miktarda kömür almak zorunda kaldı. Dolar eğer bu fiyat seviyesinde kalırsa kömür bin 600 seviyelerinde devam eder. Zaten yeni sezonun başlangıcı bu yüzden tam fiyatı kestirmek mümkün değil. Daha önce de belirttiğim gibi zam haberleri de geliyor. İleri dönemlerde ne olur onu bilemeyiz. Fakat zam yapılan bir ürünün fiyatının düşmesi çok nadir görülür." Görüşlerine yer verdi.

“HER GÜN YENİ ZAM HABERLERİYLE UYANIYORUZ” 
Kömür fiyatlarındaki artışlardan isyan eden vatandaşlardan Vedat Üleş, “Bu bölgenin kışları uzun sürüyor. Doğal ise daha şehir merkezindeki birçok yerde yok. Buna bağlı olarak insanlar kömür almak zorunda kalıyor. Bu sene ise yükselen kömür artışları bizi ciddi anlamda mağdur etti. Pandemi salgınında iş yoktu. Şimdi iş sezonu yavaş yavaş açılsa da ürünlere gelen zam oranları bizi etkiliyor. Geçen sene aldığım kömürü alamdım, hatta daha düşük bir ton almak zorunda kaldım. Azar azar ısınmaya çalışacağız. Her gün bir zam haberleriyle uyanıyoruz. Bir de kömüre daha zam bekleniyormuş. Allah yardımcımız olsun.” “KÖMÜR ALAMIYORUZ” Kömür alamadığını belirten vatandaşlardan Ferhat Adiloğlu, “Kömür fiyatları çok yüksek olduğu için sadece bakmaya geliyoruz. Gelip sorup ve dönüyoruz. Elimizden bir şey gelmiyor. Almıyoruz ama ileri de bir daha zam gelirse hiç alamayız. Biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz. Çünkü ani bir şekilde zam geliyor ve yüklü miktarda zam geliyor. Bu da haliyle vatandaşı çok zorluyor. İş olmadığı için para da yok. Artık borçlu bir şekilde götürmek zorunda kalacağım.” 

KAYNAK: ŞEHRİVAN GAZETESİ

  • Etiketler : VAN VAN HABER YAKACAK KÖMÜR ODUN
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER