Başkale’nin Gedikbaşı köyü sak...
MEBİT

Gedikbaşı Köyü sakinlerinden maden ocağı tepkisi

Başkale’nin Gedikbaşı köyü sakinleri, yetkililere seslenerek “Köyüme Dokunma” çağrısında bulunup, köylerinin fiziki yapısını bozmak isteyenlere fırsat verilmemesi konusunda destek talebinde bulundular.

Abone Ol

2021-11-24 15:21:30 | Son Güncelleme : 2024-02-20 13:43:01

Gedikbaşı Köyü sakinlerinden maden ocağı tepkisi

Van Başkale’nin en güzel köylerinden biri olan Gedikbaşı (Çüğ) Köyü sakinleri, birilerinin çıkarı için köyün yapısını bozmaya yönelik çalışmalara fırsat verilmemesi babında yetkililerden destek çağrısında bulundu

Van Havadis Gazetesi’nin haberine göre; Gedikbaşı (Çüğ) Köyü’nde, birileri çıkar elde edecek diye köyün fiziki yapısı, insan sağlığı, çocukların yaşam şeklini değiştirmeye yönelik çalışmalara izin vermemek konusunda kanuni bütün haklarını arayacaklarını belirttiler.

“Her Tarafı Talan Edecekler”
Gedikbaşı (Çüğ) Köyü sakinleri yaptıkları açıklamada, sonuna kadar haklarını arayacaklarını ifade ederek; “Birileri para kazanacak diye, köyümüzün görselliği bakımında en önemli yerinde, taş ve maden ocağı yapılması adı altında, her tarafı talan edecekler. Maden ocağı yapılması adı altında çalışma yapacakları yerde köyümüzün içme suyu ihtiyacı oradan karşılanıyor.”

Maden Ocağı Yapılırsa, Çok Zor Günler Yaşanacak
Köylüler, “Hayvanlarımızın en rahat ve en güvenilir şekilde, doğal ortamda yiyecek ihtiyacının karşılandığı bir alan burası. Yaklaşık on bin civarında koyun, maden ocağının yapılacağı alanda otlatılıyor. Söz konusu olan alanda maden ocağı yapılırsa köyün koyunları da çok zor günler yaşayacak. Tüm bunları göz önünde bulundurmak gerekir. Maden ocağında çalışacak kocaman araçlar, köyümüzün içinde geçecek ve bizler tozdan çamurdan evlerimizden çıkamayacak duruma geleceğiz,” dedi.

“Köyünüzü Boşaltın”
“Maden ocağı çalışmasının yapılacağı alanın hemen aşağısında birçok tapulu arazi var ve her arazide vatandaşlar günlük çalışma yapıyor. Maden ocağından aşağıya doğru gelecek olan moloz taşları ve toprak yığınları, vatandaşların tapulu arazilerini kullanamaz duruma getirecek. Küçük çocuklarımızın hayatları her an için tehlikede olacak. Bunlar resmen bizlere ‘köyünüzü boşaltın’ diyecek duruma getirecekler.”

“Köyümüze Dokunmasınlar”
Köylüler; “Maden ocağının çalışmaya başlaması ile köyümüzde yaşamak adeta zindan olacak. Devlet yetkililerine buradan sesleniyoruz! Köyümüze dokunmasınlar, doğup büyüdüğümüz köyümüzü bizlere zindan etmesinler. Çoluk çocuğumuzun sağlığı ile oynamasınlar. Tüm köy halkının karşı olduğu bu durumdan vazgeçilmesini talep ediyoruz. Maden, ülkenin yeraltı zenginliğidir, mutlaka değerlendirilmelidir ama bu değerlendirme yapılırken orada yaşayan insanlara madenin faydası olmayacağı gibi büyük ölçüde mağduriyete de neden oluyor. Bunu düşünmek lazım. Vatandaşların sağlığı mı yoksa, birilerinin rantı…  Maden ocağı çalışmasının olacağı yerler, kanunen yerleşim yerlerinden uzak olması ve vatandaşlara zarar vermeyecek bir ortamda yapılması gerektiği kanunda açık olarak yer almıştır. Bizler, Gedikbaşı (Çüğ) Köyü halkı olarak, köyümüzün yerleşkesi  içerisinde, çoluk çocuğumuza zarar verecek olan  yanlış kararın karşısında duracağız. Haksız olan bu yanlış kararın iptali için tüm yasal haklarımızı kullanacağımız belirtmek istiyoruz,” diyerek, köylerine zarar veren maden ocağı çalışmasının iptali için yetkilerden destek istediler. 

Serhat News

  • Etiketler : VAN HABER VAN HABERLERİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER