Her toplantıda farklı bir günd...
MEBİT

Kent Danışma Kurulu ‘Kültür ve Sanat’ gündemiyle toplandı!

Her toplantıda farklı bir gündem maddesi ve başlığı ile toplanan ve alandaki önemli isimlerle bu konuyu konuşan Kent Danışma Kurulu bu ayki toplantısında Van’ın Kültür ve Sanat’ını masaya yatırdı.

Abone Ol

2021-11-24 22:29:34 | Son Güncelleme : 2024-04-24 18:54:28

Kent Danışma Kurulu ‘Kültür ve Sanat’ gündemiyle toplandı!

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kent Araştırmaları ve Uygulama Merkezi bünyesinde kurulan Kent Danışma Kurulu 17 Kasım 2021 Çarşamba günü Elite World Otel’de “Van’da Kültür ve Sanat” konusunu geniş bir açıdan çok sayıda ilgili katılımcı topluluğu ile birlikte masaya yatırdı. Toplantıyı modere eden Prof. Dr. Suvat Parin, kentin kültür ve sanat alanında atılması gereken adımları maddeler halinde sıraladı.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fatih Çelikel’in katıldığı toplantı kentin kültür ve sanat açısından içinde bulunduğu durumu ve ileriye yönelik proje fikirlerini merkeze alan bir çerçevede yaklaşık 5 saat süren toplantıda, tiyatro, sinema, opera, edebiyat, müzik, dengbejlik, el sanatları, kilim, , fotoğrafçılık, festival, halk oyunları, koro, gibi kent için önem arz eden kültür sanat konularında kentin mevcut performansı ve bu konularda önerilen çalışmaların gerçekleşmesi  durumunda kentin tanıtımına, kültür ve sanat alanındaki çalışmalarına dolayısıyla kentin kalkınmasına  katkı sunacak zengin proje fikirleri ön plana çıktı.

PARİN’DEN SEÇİKİ KURUL ÖNERİSİ 
Prof. Dr. Suvat Parin’in modere ettiği toplantıya, Kent Danışma Kurulu’nun aktif üyelerinin yanı sıra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi dekanı ve öğretim üyeleri, sanatla uğraşan merkez temsilcileri, ilçe belediyelerin kültür işleri müdürleri, mahalli sanatçılar ve yazarlar katılım sağladı. Oldukça verimli geçen toplantıda şu hususlar ön plana çıktı: • Van’da kültür ve sanat ortamının zenginleşmesi için belediyeler, üniversite ve kentin sanat merkezleri ve sanatçıları arasında iş birliğinin artırılması ve güçlendirilmesi gereklidir.

• Kentin kültürel aktivitelerine destek sağlamada iş dünyasının hiç katkı sunmadığına değinen aktörler, Vanlı iş çevrelerini bu alana destek vermeye davet ettiler. • Kentin kültür ve sanat hayatına katkı sağlayacak gelişmeleri ve atılacak adımları değerlendirmek üzere ilgili alanlardan temsilcilerin yer aldığı bir Seçiçi Kurul’un oluşturulması gereklidir.

 “ŞEHİR TİYATROSU KURULMASI ELZEMDİR”
 • Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kentin kültür hayatına çok önemli katkılar sunacak bir Şehir Tiyatrosu’nun kurulması elzem görünmektedir. Şehir Tiyatrosu hem kentte bir kültürel canlılığı sağlama hem de kentin en uç noktalarındaki potansiyelleri keşfetme anlamında önemli bir işlevi yerine getirecektir. • Özel tiyatrolara destek vermek ve çocuk oyunların yaygınlaştırılmasını sağlamak kentte çok önemli bir boşluğu dolduracaktır. • Kentin konser, opera ve tiyatro salonları açısından çok yetersiz olduğu bundan sonraki planlamalarda bu boşluğun doldurulması gerektiği vurgulandı. • Kültür merkezi olarak tasarlanan çoğu yapıda tiyatro oyunlarının sergilenemediği, bunun için bundan sonraki tasarım ve planlamalarda bu hususa dikkat edilmesi kentin kültürel hareketliliği için önem arz etmektedir. Kültür ve sanatsal etkinlikler açısından sadece kent merkezinin değil kentin diğer yerleşim alanlarında periyodik aralıklarla sanat, edebiyat ve kültür programları düzenlenmelidir.

 YAŞAR KEMAL ÖNERİSİ 
• Van’da Yaşar Kemal Edebiyat Ödülleri, Van Gölü Sanat Ödülleri ve Festivallerin (halk oyunları, film vb) başlatılması ve sürdürülmesi kentin tanıtımı ve kültür hayatı için önem arz etmektedir. Bunun yanında kentte bir fotoğraf maratonunun düzenlemesinin gerekliliğinin altı çizildi. • Halı, kilim, nakış, dokumacılık alanında Van’ın güçlü bir potansiyeli bulunmaktadır.
• Kültür ve sanat etkinlikleri gündeme taşınmadığı için halk tarafından da çok fazla farkında olunmayan kültür politikaları meseleleriyle ilgili farkındalık kampanyaları başlatılmalıdır. • Gençlerin kültür ve sanata ilgisini artırmak için müzik grupları kurulmasını, edebiyat, sinema, tiyatro kulüpleri kurulması teşvik edilmeli ve bu alanlarda yarışmalar ve festivaller düzenlenmelidir.

KAYNAK: ŞEHRİVAN GAZETESİ


 

  • Etiketler : Van Haber VAN VAN HABER KÜLTÜR SANAT KÜLTÜR VE SANAT DANIŞMA KURULU KENT DANIŞMA KURULU
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER