KHK ile kapatılan VAKAD’ın yen...
MEBİT

VAKAD’ın reddedilen itiraz başvurusu istinafta bozuldu

KHK ile kapatılan VAKAD’ın yeniden açılması için OHAL Komisyonu’na yapılan başvuruya dair ret kararı istinafta bozuldu. VAKAD üyesi Zozan Özgökçe, “Hukuksal olarak sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bütün yolları deneyeceğiz, bundan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Abone Ol

2021-11-28 00:22:57 | Son Güncelleme : 2024-03-30 00:27:59

VAKAD’ın reddedilen itiraz başvurusu istinafta bozuldu

Van’da kadına yönelik şiddete karşı yaklaşık 13 yıl boyunca mücadele eden Van Kadın Derneği (VAKAD), 2016 yılında Olağan Üstü Hal (OHAL) kapsamında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan derneklerden biri oldu. Derneğin yeniden açılması için üyelerinin, OHAL Komisyonu’na yaptığı başvuru ise bir süre önce reddedilmişti. Dernek üyeleri, bu kez de komisyonun ret kararını Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Dün görülen duruşmada mahkeme heyeti, komisyonun kararını “usule aykırı” olarak değerlendirerek bozdu. 
 
Başka kovuşturmalar da gerekçe olarak gösterildi 
 VAKAD üyesi Zozan Özgökçe, derneğin üyesi dahi olmayan kişilere 2016 yılı sonrasında açılan davanın iltisak olarak nitelendirildiğini,  yine 2010 yılında istifa eden başka bir üyenin 2020 yılında dernek faaliyetleri dışındaki bir kovuşturmasının da gerekçe olarak gösterildiğini kaydetti. Zozan, derneğin yeniden açılması için OHAL Komisyonu’na yaptıkları başvuruda derneğin “örgüte sempati toplamak” olarak değerlendirdiğini ekledi. 
 
‘Üye olmayan kişilere de dava açılmış’
 Zozan, deneğin yeniden açılması için yapılan başvuru ve sonrası için şunları dile getirdi: “Kapatılma kararı mesnetsiz, dayanaksız, hukuksuz ve adaletsizdi. Yürütmeyi durdurma kararı için mahkemeye başvurduk. Ancak karar reddedildi. Sonra istinafa başvurduk. Yürütmenin durdurma kararının ‘usulsüz’ olduğuna dair karar vererek reddedildi. Bize üye olmayan kişilerle ilgili açılmış davaları gerekçe göstermişler. VAKAD’ın tüzel kişiliğine ilişkin FETÖ ve PYD ile hiçbir delil kanıt, bilgi sunulmamıştır” dedi.
 
‘Haklıyız, örgütlenme özgürlüğümüz var’
 Davalarının arkasında olduklarını belirten Zozan, “Çünkü haklıyız. Bizim örgütlenme özgürlüğümüz var. Kadınlara verdiğimiz hizmetler ciddi bir şekilde sekteye uğradı. Ülkede her gün kadın cinayetleri yaşanıyor. VAKAD, en azından ufak da olsa bir yarayı sarıyordu. Aynı zamanda da VAKAD, kadınların hakları konusunda önemli çalışmalar yürütüyordu. Bağımsızdı, feministi, anti militaristti” diye konuştu. 
 

Zozan son olarak, “Hukuksal açıdan sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bütün yolları deneyeceğiz. Bundan vazgeçmeyeceğiz” dedi. 

KAYNAK: jinpanel.com

  • Etiketler : VAKAD ZOZAN ÖZGÖKÇE Van Haber VAN GÜNCEL
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER