Son zamanlarda dolar kurundaki...
MEBİT

A4 kâğıdının fiyatından hem kırtasiyeci hem vatandaş dertli

Son zamanlarda dolar kurundaki artış, birçok alanda olduğu gibi kırtasiye alanında da fiyatların zamlanmasına sebep oldu. Zamlardan en çok nasibini alan da ithalata bağlı ürünler oldu. Yeni dönemde kırtasiye ürünleri de zamlanırken, en çok fiyat artışının olduğu kalemlerden birinin ise A4 kâğıdı olduğu belirtildi. A4 kâğıdında son zamanlarda birden çok fiyat artışı olduğunu dile getiren kırtasiyeci esnafı, müşteriye fiyat verme noktasında sıkıntı yaşadıklarını söylüyor. Vatandaşlar da, A4 kâğıt fiyatlarının çok yükseldiğini, bu durumun da özellikle bu kâğıdı işlerinde kullanmak zorunda olan kesimi etkilediğini dile getiriyor.

Abone Ol

2022-01-11 13:03:04 | Son Güncelleme : 2024-03-29 13:59:26

A4 kâğıdının fiyatından hem kırtasiyeci hem vatandaş dertli

“KÂĞIT FİYATININ ARTIŞI KİTAP FİYATLARINA DA YANSIYOR”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Urartu Kitap Kırtasiye sahibi Nurullah Canbey, dolar kurundaki yükselişten kırtasiye ürünlerinin de etkilendiğini söyledi. Son zamanlarda özellikle A4 kâğıdının fiyatında önemli bir yükseliş olduğunu ifade eden Canbey, bunun da tedarik noktasında zaman zaman sıkıntılara sebep olduğunu dile getirdi. Urartu Kitap Kırtasiye sahibi Nurullah Canbey: “A4 kâğıdı dışında, diğer ürünlerimizde tedarik sıkıntısı yaşamıyoruz. A4’te de zaman zaman tedarik ile birlikte fiyat sorunu var desek daha doğru olur. Dolayısıyla A4 kâğıdının fiyatı yüksek olduğu zaman fotokopi çekimi ve diğer bazı işleri de etkileyebiliyor. Kitap tedarik konusunda bir sorun yok, geçen sene basıldığı için bu sezona yansımış bir problem yok. Önümüzde ki sezonda olur mu, onu kestirmek güç. Ama kâğıt fiyatlarının artması kitap fiyatlarına da yansımış durumda. Yüzde 20 ile 50 arasında bir artış var kitap fiyatlarında. Bu artışı yansıtmayan çok nadir yayın evleri var. Fiyatlar iner mi? Piyasanın koşullarına bağlı, doların düşüşü geçici mi yoksa kalıcı mı tam emin olunmadığından henüz belirgin bir durum yok. Öte yandan dünya genelinde A4 kâğıdı fiyatı ile ilgili bir yükselmenin olduğu söyleniyor. Pandeminin son etkileri de yaşanıyor, bunun da kâğıda etkisi var. Yani dünya genelinde bir sıkıntı var, ülkemizde de ekstra bir sıkıntı var” ifadelerini kullandı.
  

“AKARYAKIT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ, DİĞER ÜRÜNLERİN FİYATLARINI ETKİLİYOR”


Akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin de fiyat artışında etkili olduğunu belirten Canbey, “Defter, kitap gibi kırtasiye ürünlerinin tedarikinde sorun yok. Sadece “nakit gönderin öyle ürün sipariş verin” gibi durumlar yaşanmaya başlandı. Kırtasiye ürün fiyatlarının yükselmesinin bir sebebi de akaryakıt ürünlerinde yaşanan fiyat artışıdır. Buna bağlı olarak kargo ücretleri yükseldi ve bu giderler ürün fiyatlarına yansıtılıyor” dedi.

 “KÂĞIT SEKTÖRÜNDE SIKINTILAR VAR”
Kent Kırtasiye sahibi Haluk Bekiroğlu da, pandemiden dolayı dünya genelinde de sıkıntı yaşandığını belirterek; “Türk Lirasının değer kaybetmesinin ekonomik yansımalarını gördük. Merkez Bankasının faizi düşürmesi ile birlikte dövizler yükseldi, sonra kur garantisi verildi, fiyat düştü. 45 yıllık ticaret hayatımda yaşamadığım bir süreci yaşıyorum. Dolar 18 liraya kadar çıkıp bir gecede 12 liraya kadar indi. Tabi bu bilinmezlik piyasaları tedirgin eder. Hele ki bizim gibi ithalata dayalı bir ülkede, Türk Lirasının değer kaybetmesi ile ithalata dayalı üretimde ciddi sıkıntılar yaşanır. Özellikle bizim kağıt sektöründe sıkıntılar var. Hem kâğıdın ham maddesi olan selüloz ithal eden hem kâğıt ithal eden bir ülke durumundayız. Böylece döviz fiyatına bağlı olarak fiyatlar oynuyor. Pahalı bir kâğıt tedarikimiz var. Bu da gazete fiyatlarına, kitap fiyatlarına, hatta gündelik A4 kâğıdı fiyatlarına yansıyor. Eylül ayında 15-20 liralara sattığımız A4 kâğıdı bir anda 65-70 lira gibi korkunç rakamlara çıktı. Yani biz “sattığımızı yerine koyamıyoruz” denilen şeyin gerçeğini bire bir yaşadık. 27.50 TL'ye sattık, 35 liraya aldık, 40 liraya sattık, 45 liraya aldık. Bu böyle sürekli arttı, 60 liraya aldık, 65 liraya sattık en son. Sonra Türk Lirası değer kazanınca bir kaç gün fiyatlar düzeldi fakat şimdi tekrar yüksek rakamdan devam ediyor çünkü sadece dövizden dolayı değil, bu salgın nedeniyle bildiğimiz kadarıyla dünyada birçok fabrika kapandı. Bu anlamda Çin’in kâğıt ihracında kısıtlamaya gittiği söz konusu, böyle olunca döviz bazında da kağıt fiyatı yükselmiş oldu. Yani tonu 900 Dolar olan kağıt 1300-1400 Dolar’a çıktı. Piyasadaki durum bu.” diye konuştu.

“FİYAT SÖYLERKEN SIKINTI YAŞIYORUZ”
Esnaf olarak, Aralık ayında kurumların kâğıt ve kırtasiye taleplerinin karşılanmasında fiyat vermekte sıkıntılar çektiklerini dile getiren Haluk Bekiroğlu: “Doğal olarak ithalatçı sadece peşin satacağım diye karar aldı. Özellikle bir süre önce, Doların daha yukarılara çıkacağı söylentileri olduğunda ithalatçı durdu. Böylece kağıt temin etmekte kısa süreli bir sıkıntı yaşandı, şuan fiyatlar yüksek, biz müşteriye fiyat söylerken gerçekten sıkıntı çekiyoruz. Yani fiyatlar yüksek para mı kazanıyoruz, hayır, böyle bir şey de yok. Vatandaşın, daha önce 15 - 20 liraya aldığı bir keçe kalem bugün 28 lira. Bunu vatandaşa diyemiyorsun, dediğin zaman ciddi sıkıntı çıkıyor haklı olarak. Bu kez ucuz mala yöneliyor, ucuz mal da sağlıksız. Açıkçası ithalata bağlı hareket edildiğinde dövizin yükselişi doğal olarak fiyatları etkiler.”

 

Prestij Özel Haber: Mehmet Selim KURT

  • Etiketler : VAN HABER VAN HABERLERİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER