Van'da son yılların en çetin k...
MEBİT

Kaygan zeminlere dikkat!

Van'da son yılların en çetin kış mevsimi yaşanıyor. Yoğun kar yağışı ve soğuk havalar hayatı olumsuz etkilese de, geçen yılı kurak geçiren Van için yağışlar sevinç yaratıyor.

Abone Ol

2022-01-26 10:59:54 | Son Güncelleme : 2024-04-15 16:11:33

Kaygan zeminlere dikkat!

Kar yağışının ardından cadde ve kaldırımlarda kar temizleme çalışmaları yapılmasına rağmen, aşırı soğuklardan dolayı oluşan buzlanmalar tehlike ise oluşturuyor. Bir an dikkati elden bırakan vatandaşlar, buzlanan kaldırımlarda kayarak düşebiliyor. Yetkililer, bu konuda vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarsa da, hergün onlarca irili - ufaklı kazanın meydana geldiği belirtiliyor. Bunun yanı sıra aşırı soğuklardan dolayı, tedbir almayan bir çok vatandaşın da içme sularında donma meydana geldiği belirtiliyor.

 

BUZLANMALAR TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Vatandaşlar, kuraklığın önüne geçebileceği umuduyla yağışlardan memnunken, beraberinde getirdiği bazı sıkıntıları da yaşamak durumunda kalıyor. Hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesiyle birlikte oluşan don ve buzlanma olayları, kazalara sebebiyet verelibiliyor. Yağan karın gündüz saatlerinde erimesi ile, gece saatlerinde ise aşırı soğuklardan dolayı donarak buzlanmaya dönmesi, beraberinde kayma vakalarını meydana getiriyor. Belediyeye bağlı ekipler kaldırımlarda yayaların kayarak düşmesini engellemek için çalışma yapmış olsalar da, bazı bölgelerde henüz temizlenmeyen veya çatılarda gerçekleşen damlama sonucu oluşan buzlanmalar ise yer yer vatandaşların kayarak düşmesine neden oluyor.  

 

"SORUNUN ÖNÜNE GEÇİLMELİ"

Genelde şehir merkezinin ara sokaklarında bulunan bu tür buzlanmalar esnafların ve vatandaşları da sıkıntıya sokuyor. Oluşan buzların çözülmesi için belediye ekiplerince sürekli tuzlama yapılması gerektiğini söyleyen esnaf ve vatandaşlar, aksi durumda kayarak düşme vakalarının kaçınılmaz olacağına işaret ediyor. 
Elinde taşıdığı malzemelerle kayarak sırt üstü düşen bir vatandaş da serzenişte bulunarak, “Bu tarz buzlanmalar çok tehlikeli, bir an önce tüm ara sokaklarda, kazalara sebebiyet verecek buzlanmaların önüne geçilmesi gerekiyor. Belediye ekiplerinden bu konuda hassasiyet bekliyoruz" dedi. 

 

SARI RENKLİ YÜRÜYÜŞ BANTLARI

Öte yandan dikkat çeken diğer bir durum da, görme engelli vatandaşlar için, kaldırım ortalarına döşenen sarı renkli yürüyüş bantları. Bu bantlar yapıldığı malzeme itibari ile havaların sıcak olduğu günlerde sorun teşkil etmezken, buzlanma durumunda ise aşırı kaygan bir hal alıyor. Bu durum da, risk oluşturan başka bir faktör olarak öne çıkıyor.

 

AŞIRI SOĞUKLAR SULARIN DONMASINA NEDEN OLDU

Hava sıcaklığının hissedilir derecede düşmesi ve don olayının yaşanmasının diğer bir etkisi de  içme sularına oldu. Hava sıcaklığının eksilere düşmesi sonrası VASKİ tarafından, yaşanacak olan don olayına karşı vatandaşların tedbir almaları yönünde çağrı yapılmıştı ancak önlem almayan vatandaşların içme suları dondu.


Bu durum merkez ilçeler başta olmak üzere tüm ilçelerde bulunan birçok mahallede gerçekleşti.  Bir çok vatandaş, aşırı soğuklardan dolayı sularının donduğunu söylüyor. Yaklaşık 15 gündür havaların aşırı derece de soğuk olması sonrası, suların donması vatandaşların içme suyuna erişim noktasında sıkıntı yaşamalarına da sebep oluyor.

 

Prestij Özel Haber: Mehmet Selim KURT

  • Etiketler : DON
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER