Van’da orta refüjlerin bakımsı...
MEBİT

Van’ın "bakımsız" refüjleri, kaldırımları, bulvarları...

Van’da orta refüjlerin bakımsızlığı yeniden gün yüzüne çıktı. Her gün kentin farklı bölgelerinden kuruyan ağaçlar, solan çimler ve yeşil alanlar, kirlilik görüntüleri gelmeye devam ediyor.

Abone Ol

2024-07-23 16:28:43 | Son Güncelleme : 2024-09-06 07:28:52

Van’ın "bakımsız" refüjleri, kaldırımları, bulvarları...

Çevre sorunlarının, genel manadaki kirliliğin ve kentsel düzensizliğin hat safhada olduğu Van’da kent genelindeki bakımsızlık ve ilgisizlik gündem olmaya devam ediyor. Özellikle kentin belli başlı girişleri, İpekyolu hattındaki orta refüjlerdeki ve Tuşba ilçe sınırındaki alanlar uzun süredir bakımsızlığı ile gündeme gelirken son dönemlerde bu ilgisizlik ve bakımsızlık iyice arttı.

Şehrivan Gazetesi'nden Fatma Nur Polatcan ve Hakan İzgi'nin haberi; Son dönemlerde kentin belli başlı yerlerinden kuruyan ağaçlar, sararan çimler ve parkların kötü görüntüsü sürerken son olarak Edremit ilçesindeki parkların durumu ve kent genelindeki genel bakımsızlık bir kez daha konuyu gündeme taşıdı. Köprülü kavşakları, ana arterleri ve önemli girişleri sürekli bir kirlilik halinde olan Van’ın durumu son zamanlar da sık sık “Bu görüntüler Van’a yakışıyor mu?” sorusunun konusu olmaya başladı. Karayolları’nın uzun yıllardır eleştirilen ilgisizliğine son olarak da belediyelerin ilgisizliği eklenince vatandaş konuyla ilgili eleştirileri artırdı.


VAN’IN AZICIK YEŞİLİ VAR, O DA KURUTULUYOR

1 milyon 200 bin nüfusu olan Van’ın çevre düzenlenmesi bir türlü çözüme kavuşmazken, bu sorun da her sene büyümeye de devam ediyor. Yeşil alan bakımından en fakir iller içerisinde yer alan kentin orta refüjleri sulanmadığı için çimler ve ağaçlar kuruyor. Bakımsızlıktan toz toprak içerisinde kalan orta refüjler yazın gelmesiyle yeniden gün yüzüne çıktı. Her ne kadar vatandaşlar orta refüjlerin bakımsızlığı için sık sık çağrılar yapsa da ilgili kurumlar tarafından tek bir çalışmanın yapılmaması da adeta pes dedirtiyor. 


HER YAZ VAN AYNI KONUYU KONUŞUYOR…

Bakımsızlıktan ve kirlilikten bir türlü kurtulamayan Van, özellikle yaz mevsiminin gelmesiyle orta refüjlerin bakımsızlığıyla sık sık gündeme geliyor. Van’ın ana girişlerinden kent merkezine kadar olan yollardaki orta refüjler sulanmadığı için tamamen kururken, bu kötü görüntüler de tepkilere neden oluyor. Türkiye’nin en az yeşil varlığına sahip olan Van’da birçok bölgede var olan yeşil alanlar da bakımsızlıktan yok oluyor. Her yaz konuşulmasına rağmen kentin belli alanları başta olmak üzere görünen bu kirliliği ve bakımsızlığı ise devam ediyor.


BAKIMSIZLIK VAN’IN KADERİ OLDU!

Her yıl yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiği Van denetimsizlik ve bakımsızlığın kurbanı olmaya devam ediyor. Yaz mevsiminin gelmesiyle bu bakımsızlık gün yüzüne çıkmaya başladı. Yıllardır kentin en büyük sorunu olan denetimsizlik orta refüjlerin bakımsızlığı ile kendini göstermeye başladı. Kentte bakımsızlıktan dolayı kuruyan ve kötü bir görüntüye neden olan orta refüjler yeniden gündem oldu. 


SORUN HER GEÇEN GÜN DAHA DA BÜYÜYOR

Şehrin ana girişlerinden merkeze kadar olan yollarda ve caddelerdeki kötü görüntüler bir türlü bitmezken, Van’da bakımsızlıktan bir türlü kurtulamıyor. Özellikle Tuşba ilçesinin kötü görüntüsü yıllardır konuşulurken son dönemlerde diğer merkez ilçelerde de benzer görüntüler yaşanıyor. Belediyelerin sık sık ağaç ve yeşile bakmamakla eleştirildiği son zamanlarda kuruyan ağaç ve yeşil alan görüntülerinin görüntüsü sıkça sosyal medya sitelerinde de paylaşılıyor. Hem yerel yönetimlerin hem de ana arterden sorumlu kurumların yaz aylarında iyice kaderine terk ettiği, bakım ve çöp temizliğinde yeterli hassasiyeti göstermediği alanlar olarak dikkat çekiyor.


MANZARA HİÇ DEĞİŞMİYOR!

Diğer kentlerin birçoğunda gerek şehir girişinde gerekse de şehrin ana caddelerinde yapılan çalışmalar kent estetiğini ön plana çıkarırken, Van’da ise bu çalışmalar kent estetiğinden çok daha uzak bir şekilde yürütülmeye devam ediyor. Kentin bu durumuna eleştiriler yağarken bu konuda genel sitemi dillendiren isimlerden biri olan gazeteci Arif Karakaş; “Orta refüj, kaldırım, bulvar ve benzeri konularda Van kadar kötü başka bir büyükşehir yok... Bunu iddia ediyorum. Hangi belediye, hangi yönetim gelirse gelsin bu değişmiyor... Keşke Malatya'yı, Diyarbakır'ı, Batman' ı, Denizli'yi örnek alsalar...” diyerek kentin bakımsızlığına tepki gösterdi.

  • Etiketler : ORTA REFÜJ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER