Van Büyükşehir Belediyesi’nin...
MEBİT

VBB'nin düzenlediği Kadın Stratejik Plan Çalıştayı’nın Sonuç Bildirgesi Açıklandı

Van Büyükşehir Belediyesi’nin 20 Temmuz Cumartesi günü gerçekleştirdiği “2025-2029 Kadın Stratejik Plan Çalıştayı”nın sonuç bildirgesi açıklandı. Kadın odaklı çalışma ve hayata geçirilecek projelere dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, önemli tavsiye kararları alındı.

Abone Ol

2024-07-26 00:32:05 | Son Güncelleme : 2024-09-07 21:12:22

VBB'nin düzenlediği Kadın Stratejik Plan Çalıştayı’nın Sonuç Bildirgesi Açıklandı

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal’in de katıldığı “Kadın Stratejik Plan Çalıştayı”nın sonuç bildirgesi açıklandı. Genel Stratejik Plan Çalıştayı sırasında açıklanan sonuç bildirgesi Tuşba Belediyesi meclis üyesi Leyla Çelik tarafından okundu. 

Kadın çalıştayında önemli konuların gündemleştirildiği ve ciddi kararlar aldığı ifade edilen sonuç bildirgesinde, “Bizler, toplumun en önemli kesimleri olarak, bir kentin, ülkenin veya dünyanın geleceği planlanırken, bunun kadın olmadan olamayacağını defalarca ispatlamış bir gelenekten geliyoruz. Bu nedenle bir söz kurulurken, bir karar verilirken, bir planlama yapılırken, en iyi ve güçlü sözü bizler söyleyeceğiz. Bunun için tam bir kararlılık içerisindeyiz. Nitekim yerel yönetimlerde ve diğer tüm kurumsal yapılarda var olan Eşbaşkanlık sistemi bunun ispatı niteliğindedir” denildi. 

‘Kadınlar söz sahibidir’

Bu kazanımları elde edebilmek için çokça bedel ödendiği vurgulanan bildirgede, “Ama azim ve kararlılığımızdan zerre bir şey kaybetmedik. Belki de bizleri bu kadar dirayetli ve ayakta tutan gerçeklik bu kararlılıktır. Bugün artık sadece varlığımızı ispat için mücadele vermiyoruz, söz sahibiyiz ve karar merciiyiz. Kadınlar olmadan yaşamın kurgulanamayacağı artık her kesim tarafından kabul görmüş bir gerçek. Hal böyle olunca daha etkili ve güçlü bir şekilde karar mekanizmalarında yer almayı başarabiliyoruz ve yaşamı örme konusunda sonuç alıcı süreçler yaratabiliyoruz. İşte bugün kentimize dair stratejik plan hazırlanırken de bu yaklaşımı esas alıyoruz ve kentimizin karar süreçlerinde söz sahibi olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz” ifadeleri kullanıldı. 

Bu perspektif ışığında gerçekleşen sunumlar, yapılan öneri ve eleştiriler, yürütülen tartışmalar sonucunda ortaya çıkan çalıştay sonuç bildirgesinde maddeler halinde şunlara yer verildi: 

1.    İlk önceliğimiz önümüzdeki 5 yıl boyunca yerel yönetimlerde kadın bakış açısıyla çalışmaları yürütmek ve kadın bilincini açığa çıkarmak olmalıdır.

2.    Tüm belediyelerde kadın özgürlükçü perspektif gereği eşit temsiliyet esas alınmalıdır. Bununla birlikte toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bütçeleme yapılmalıdır. 

3.    Kadınlar olarak, dilimizin her alanda toplumsallaşabilmesi için mücadele ediyoruz. Çalışmaların her alanında çok dillilik esas alınmalıdır. Kürtçe kurslar ve eğitim atölyeleri yaygınlaştırılmalıdır. 

4.    Kadınlara güvenli ortam yaratılarak, erkek şiddetine karşı durulmalıdır.

5.    Kadınların kendilerini güvende hissetmesinin yanı sıra kendini geliştirebileceği psiko-sosyal destek sunulabilecek, üretim odaklı yaşam alanları (sığınaklar) kurulmalıdır.

6.    Kurulacak olan özgür yaşam alanlarında (sığınak) yasal olarak erkek çocukların belli bir yaşa kadar alınmama durumuna karşı alternatif yaşam alanları ayrıca oluşturulmalıdır. 

7.    Büyükşehir belediyesi bünyesinde “ALO Şiddet Hattı” kurulmalıdır.

8.    İlk Adım İstasyonları merkez ilçelerde aktif edilmelidir.

9.    Dış ilçelerde kadınların güvenle ve kolaylıkla ulaşabileceği yaşam merkezleri kurulmalıdır.

10.    Kuveyt evlerinin (eşi olmayan kadınların tek başına yaşamını idame ettirdiği soyutlanmış bölge) ihtiyaçlarına binaen çalışmalar en kısa sürede yapılmalı ve hizmete yönelik var olan mağduriyetler giderilmelidir. (değişim, dönüşüm odaklı, ulaşım desteği, market, düzenli ziyaretler, kooperatifler) kurulmalıdır. 

11.    Kentin birçok alanına sirayet etmiş olan uyuşturucu bağımlılığı, fuhuş, istismar olaylarına karşı Büyükşehir Belediyesi olarak her alanda çalışmalar yürütülmelidir. Kültürel ve ahlaki yozlaşmanın çokça yaşandığı alanların son bulması için çalışmalar planlanmalıdır.

12.    Çocuk yaşta zorla evliliklerin olması toplumda ciddi bir problemdir ve bu evliliklerin sonucunda şiddet ve intiharlar yaşanmaktadır. Büyükşehir Belediyesi bu konuda spesifik çalışmalar yapmalıdır.

13.    Kadına yönelik Cinsel Şiddet Merkezi İstasyonu kurulmalıdır. Van da açığa çıkan bir cinsel şiddet durumu söz konusu olduğunda tüm sivil toplum kuruluşlarıyla ortak mücadele hattı oluşturulmalı, ortak protokollerle şiddetle mücadele edilmelidir. 

14.    Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda hukuki destek sağlanabilmesi için Van Barosu ve ilgili dernek ve kuruluşlarla işbirliği yapılmalıdır.

15.    Mahalle veya köylerde bulunan kadınlara yönelik hukuki haklarını tanıma eğitim seminerleri verilmelidir.

16.    Büyükşehir Belediyesi, HPV aşısını kadınlara ücretsiz bir şekilde uygulamalıdır.

17.    Tam teşekküllü sağlık aracı ile kadınlara yönelik sağlık taramaları yapılmalı ve yine bu taramalar sırasında momografi hizmeti de sunulmalıdır. 

18.    Kadınlara yönelik sağlık alanında seminerler verilmelidir.

19.    Madde bağımlılığına yönelik bilinçlendirme seminerleri verilmelidir.

20.    Büyükşehir Belediyesi ekolojik yaşamı önceleyip bu bağlamda hizmetler sunmalıdır. Suya sağlıklı koşullarda ulaşımı sağlayacak çalışmalar yürütülmelidir. 

21.    Her mahallede kadınların bir araya gelebileceği yeşil alanlar oluşturulmalıdır.

22.    Mobil WC’ler aktifleştirilerek, sayıları arttırılmalıdır.

23.    Şehrin belli noktalarında kadınların atık yağ veya geri dönüşümü mümkün materyallerini kurulacak olan matiklere bıraktıklarında karşılığında iç çamaşırı alabileceği matiklerin kurulması çalışmaları yapılmalıdır. Hepimizin evinde kullanılmayan, başkasına lazım olabilecek eşyaların yer alacağı takas pazarları kurulmalıdır. 

24.    Şehrin belli noktalarında kadınların pet ihtiyacını karşılayacağı petmatiklerin kurulumu sağlanmalıdır.

25.    Ekonomik anlamda ulaşımda zorluk yaşayan kadınlara yönelik JINKART projesi gibi projeler hayata geçirilmelidir.

26.    Ulaşımda özellikle kadınlara davranış noktasında taksi ve otobüs şoförlerine yönelik eğitimler verilmelidir.

27.    Şehir merkezlerinde kadınların ihtiyaçlarını veya çocuklarına yönelik ihtiyaçlarının karşılanabileceği dinlenme odaları kurulmalıdır.

28.    Kısa ve uzun vadeli kadın üretimine teşvik projeleri yapılmalıdır. Kadın emeğinin sömürülmesine karşı demokratik kominal ekonomi anlayışı hakim kılınmalı, kadın kooperatifleri, mandıracılık ve üretim atölyeleri açılmalıdır. Modern seracılıkta kadın istihdamına öncelik verilmelidir. Kadınların ürettiklerini dijital pazarlarda satabilmeleri desteklenmelidir. 

29.    Kadınların sosyo-kültürel ve ekonomik alanda mesleki faaliyetler yürütebileceği kadın kültür evleri kurulmalıdır.

30.    Kalıcı ve sürdürülebilir projelere yer verilmeli, kadın istihdamına önem verilmelidir. Kadın dernekleri ile kadınlara yönelik projelerde iş birlikleri yapılmalıdır. 

31.    Engelli kadınların çalışma ve sosyal alanlarını arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

32.    Göçmenler için eşit yurttaşlık statüsünde çok dilli bir politika yürütülmeli. Mülteci kadınların karşı karşıya kaldığı sorunların çözüm bulacağı dayanışma merkezleri kurulmalıdır. Savaş psikolojisi içerisinde yaşayan mülteci çocuklar ve yetişkinlere yönelik psikodestek imkanları sağlanmalıdır. 

33.    Birçok insan hazin ayrılıklarla mücadele etmeye çalışıyor. Cezaevi süreçleri, sürgünler vb. birçok durumun kadınlar üzerinde yarattığı tahribatı aza indirmek için psikodestek hizmeti verilmelidir. 

34.    Kadınlar için yazarlık, sinemacılık gibi alanlarda atölyelerin kurulması sağlanmalı, drama atölyeleriyle bu eğitimler desteklenmelidir. Yine kadın yazarların desteklenmesi için çalışmalar yürütülmelidir. 

35.    Kadın dengbêjlerin daha görünür hale gelmesi ve bu sanatsal faaliyetin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmalı, kadın dengbêj evleri kurulmalıdır. 

36.    Kadim bir kadın belleğine sahibiz ancak bunun aktarımını birbirimize dahi sağlayamıyoruz. Bu nedenle oluşturulacak kadın akademilerinde kadın temalı, kadın tarihinin tartışıldığı, gündemlerin belirlendiği seminerler yapılmalı, bu alanların yaygınlaştırılması sağlanmalıdır. 

37.    Modern tıbbın dahi göz ardı etmediği bütünleyici tıp konusunda kadınların eğitimini sağlayacak “şifacılık atölyeleri” vb. eğitim çalışmaları yürütülmelidir. 

38.    Yaşı ilerlemiş kadınlarla genç kadınların bir araya gelerek, bilgi akışını sağlayacağı hafıza tazeleme merkezleri oluşturulmalıdır. 

39.    Kadın spor komplekslerinin açılması ve her dalda eğitimlerin verilmesi sağlanmalı, kadın spor kulüpleri desteklenmelidir.

  • Etiketler : KADIN HAKLARI
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER