Van düğünleri tüm Türkiye’de r...
MEBİT

Van'daki aşiret düğünlerinde yapılan takı ve para şovu tepkilere neden oluyor

Van düğünleri tüm Türkiye’de rekor takılarla gündeme gelirken düğünler adeta önemli ailelerin şov yaptığı platformlara dönüşüyor. Bu gidişat ise hem kentte hem ülkede rahatsızlık oluşturmaya başlıyor.

Abone Ol

2024-08-30 11:48:17 | Son Güncelleme : 2024-09-15 00:56:01

Van'daki aşiret düğünlerinde yapılan takı ve para şovu tepkilere neden oluyor

Bir dönem misafirperverliği ile, doğası ve coğrafyası ile, jeopolitik konumu ve zengin tarihi ile öne çıkan Van şehri son dönemlerde en çok milyonluk düğünleri ile gündeme geliyor. Geçmişte kendine has kültürü ve adetleri ile konuşulan düğünlerin yerini rekor paraların takıldığı ve kilolarca altınların takıldığı düğünler almaya başladı.

Şehrivan Gazetesi'nin haberine göre;  Özellikle yaz aylarında sayısı iyice artan düğünler son yıllarda aşiretlerin ve önemli ailelerin düğünleri rekor takılarla gündeme getirilmeye devam ederken sık sık ülke gündemine de düşen ve yaygın medyanın da milyonluk takıları sorguladığı düğünler için kentten önemli isimlerden eleştiriler geldi. Van’ın önde gelen isimleri Van’ın bu tür şova dönüşen düğünlerle gündeme gelmemesi gerektiğini, çoğunluğunu yoksulların oluşturduğu kentte bu durumun gençler için ciddi bir sorun olduğuna vurgu yaptı.

YEREL VE ULUSAL MEDYADA BÜYÜK TEPKİLERE NEDEN OLUYOR

Büyük miktarda takıların ve altınların konuşulduğu düğünler bu yönüyle Türkiye’de ses getiren haberler haline gelmeye devam ederken yaz boyunca Van’daki birçok düğün bu yönüyle ulusal medyada da yankı buldu. Onlarca milyon takının ve kilolarca altının takıldığı düğünler haber olduktan sonra birçok kesimden de vergi müfettişlerine çağrılar yapılırken olayın sosyal boyutu da sıkça konuşuluyor. Son birkaç ayda defalarca Türkiye’nin en büyük yayın organlarına konu olan Van’daki düğünler sonrası vatandaşlar o haberlere binlerce yorum yağdırarak; “Bu paralar nereden geliyor?” şeklinde yorumlar yapıyor. Bazı medya kuruluşları ve isimler ise rekor takılar sonrası bölgeye vergi müfettişleri gönderilmesi gerektiğini söyleyip düğünlerle ilgili tedbir alınması gerektiğini ifade ediyor.

KANDAŞOĞLU: BU UYGULAMADAN VAZGEÇİN!

Gösterişli düğünler son hız devam ederken o düğünlerle ilgili çok sert çıkışlardan birini Vanlı iş insanı Zahir Kandaşoğlu yaptı. Düğünlerdeki takı törenlerini eleştiren Kandaşoğlu; “Doğu Anadolu da bulunan Bütün kıymetli kanaat önderlerine ve aile büyüklerimize önemli bir çağrıda bulunmak istiyorum. Allah razı için bundan sonra bölgede yapılan düğünlerde açık bir şekilde sosyal medya önünde anonslu ve görüntülü para ve altınları göstererek duyun yapmayalım. Ülkemizde en fazla genç nüfusuna sahip olan bizim bölgemizdir. Gençlerin yüzde 80’i bu tür düğünleri yapma gücüne sahip değildir. Bu tür gösterişler bu durumda olan gençleri ve aileleri büyük bir üzüntü sevk etmektedir.” Dedi.

“DÜĞÜNLERİ ŞOVA DÖNÜŞTÜRMEYİN”

Kandaşoğlu kentteki milil gelir düşüklüğüne de vuru yaparak sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu çağda ve hayat pahalılığında gerçekten çok hoş olmayan bir durum. Bölgenin ve gençlerin kimyasını bozmaktadır. Bölgemizin yatırım gücü ortadadır. Bölgenin birçok sorun ve sıkıntılar vardır, bu tür görüntüler bölgemizin gelişmesiyle örtüşmemektedir. Net bir şekilde ortadadır kendi kendimize büyük bir çelişkiye düşürmekteyiz. İlimize her yünüyle zarar vermektedir. 5-10 düğün görüntüsü sanki bölgenin milli gelirden aldığı payı çok yüksektir. Halbuki bölgenin milli gelirden aldığı, payı gülünçtür. Lütfen gelin hep birlikte El Ele Verin bu hoş olmayan ve yanlış olan görüntüye son verelim. Son günlerde bu gençlerimizin en mutlu ve kutsal olan günleri Şova dönüşmektedir. O da bizim örf ve adetlerimize uygun düşmemektedir” dedi.

KANDAŞOĞLU’NUN ÇIKIŞINA O İSİMLERDEN DE DESTEK GELDİ

Kandaşoğlu’nun o yorumları sonrası eski siyasetçi ve milletvekili Rüstem Zeydan, Kandaşoğlu’nun yorumu için, “Sağduyunuz ve çağrınıza içtenlikle teşekkür ediyor, tebriklerimi sunuyorum. Mali ve maddi gösterişten uzak ve de ihtiyaç sahibi gençlere destek amaçlı çalışmaların içinde olunması dileğiyle”. Yorumu yaptı. Kandaşoğlu’nun o eleştirilerine benzer bir yorum da yine DOĞUSİFED ve Doğu Anadolu Madenciler Derneği Başkanı Müslüm Erbay’dan gelrdi. Erbay, Van’daki düğünlerdeki takı şovu ile ilgili olarak; “Bölgedeki kanaat önderleri, akil insanlar, ileri gelenler aydınlar… Kısacası ekabir takımının tamamı, düğünlerde açık artırmalı para atma rezaletine karşı olduklarını; zarf usulüne geçmek gerektiğini defalarca deklere ettiler. Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az” dedi.

TAKIDA ZİRVEDE MİLLİ GELİRDE YERLERDE!

Bu şekilde öne çıkmasına rağmen Van, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından son yıllarda yapılan değerlendirmelerde ise sık sık en yoksul iller arasında yer aldı. Önceki yıllara göre yoksulluğu artış gösteren Van hem yaşam koşulları hem de yoksulluk ile zirvede yer alarak dikkat çekiyor. Eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si dikkate alınarak belirlenen bölgesel yoksulluk sınırına göre Van Türkiye’nin en yoksul illeri arasında yer buluyor. Kişi başına düşen milli gelirin de en düşük olduğu iller sıralamasında dipte yer alan kentin bu durumu sık sık tartışılırken, son dönemlerde sayısı artan düğünler bu anlamda ciddi çelişkiler ve umutsuzlukları da yaratıyor.

 

  • Etiketler : DÜĞÜN ALTIN
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER