DEM Parti Van Milletvekili Gül...
MEBİT

DEM Parti Van milletvekili Sayyiğit, Van’ın sorunlarını meclise taşıdı

DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Van’da yaşanan ekonomik ve ulaşım sorunlarını anlattı.

Abone Ol

2025-01-31 15:52:52 | Son Güncelleme : 2025-02-01 06:39:31

DEM Parti Van milletvekili Sayyiğit, Van’ın sorunlarını meclise taşıdı

DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlediği basın toplantısında Van’ın ekonomik ve ulaşım sorunlarını gündeme getirdi. Van’ın jeo-stratejik konumu, doğal güzellikleri ve genç nüfusuyla büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Sayyiğit, buna rağmen işsizlik, yoksulluk ve ulaşım gibi kronikleşmiş sorunların çözülmediğine dikkat çekti.

Şehrivan Gazetesi'nin haberine göre; 

“VAN HER ALANDA SON SIRALARDA”

Milletvekili Sayyiğit konuşmasında Van’da ciddi bir işsizlik ve yoksulluk olduğuna dikkat çekerek, “Van söz konusu olduğunda, asgari ücret tutarına dahi erişilmediğini görebiliyoruz. Çünkü Van, genç bir kent, yaş ortalaması 22 olan bir kent; fakat istihdam yok, fabrika yok, işsizlik ve ciddi bir yoksulluk var. Bugün Van sosyo-ekonomik gelişim endeksinde, sağlık, eğitim, çalışma hayatı, konut ve servet alanlarının hepsinde son sıralarda. Resmi verilere göre Van’daki işsizlik, genel işsizlik oranının 3 katına yakın. Ama reel anlamda bunun en az 5 kat olduğunu tahmin etmek zor değil” dedi.

“EKONOMİK SORUNLAR VAN’DA GÖÇÜ HIZLANDIRIYOR”

Ekonomik sorunların Van'dan göçü hızlandırdığını ifade eden Sayyiğit, “Bu sebeple Van göç veriyor, insanlar göç ediyor. Öyle ki 2020 yılında 1 milyon 149 bin olan Van’ın nüfusu bugün 1 milyon 127 bine düşmüş durumda. Özellikle gençler nerede, nereye gidiyor sormak zorundayız. Çünkü TÜİK’in 2024 yılı gelir dağılımı sonuçlarına göre Van’ın, hane halkı fert geliri sıralamasında en düşük gelire sahip bir kent olduğunu görüyoruz. Bu sebeple gençler, doğdukları Van’da geçinemiyor; uzak kentlere çalışmaya gidiyorlar. Her yıl onlarca Vanlı gencin uzaklarda iş cinayetine kurban gittiği haberlerini alıyoruz. Geçen 1-2 aylık süreçte Çaldıran’a Sinan Kaya’nın, Erciş’e Hanifi Yiğin ile Zafer Sağın’ın, Başkale’ye Şehmus Ayhan’ın, Van merkeze Fevzi Kaya ile İsmet Alan’ın, Çatak’a geçmişte öğrencim de olan 28 yaşındaki Sinan Budak’ın cenazesi geldi” ifadelerini kullandı.

SAYYİĞİT VAN’IN ULAŞIM SORUNLARINA DA DİKKAT ÇEKTİ!

Van’ın ulaşım sorunlarını da dile getiren Sayyiğit, “Van’da değişmez gündemlerin başında ulaşım sorunları gelmektedir. Van’da otoban da göremedik, çevre yolu da görmüş değiliz. Oysaki Van halkının talepleri ortada, izahata gerek de yok. Bildiğiniz üzere 41 kilometrelik Van Çevre Yolu, 14 yıldır bitirilmiş değil. En az 30 ilin çevre yolu kısa sürede bitirildi. Ama Van’a hiçbir yerde uygulanmayan 18’inci madde zulmü dayatıldı. Tarla ve tarım arazileri atıl duruma düştü, vatandaşlar mağdur edildi. Bunu Van-Şırnak karayolunda da görüyoruz. Burası da 11 yıldır bitirilmeyi bekliyor. Bu yol yapılırsa Van’ın ekonomik gelişimine ciddi katkı sağlanmış olacak. Çünkü Van ve Şırnak arasındaki ulaşım mesafesi ciddi anlamda kısalacak; Van-Şırnak-Irak ve Şırnak-Van-İran arasında bir ticaret ve ulaşım koridoru kurulmuş olacaktır. Dolayısıyla Van-Şırnak yolu derhal bitirilmeli, Vanlının sabrı da artık zorlanmamalı. Aynı şekilde Van-Bahçesaray yolunda çığ riskini azaltacak kar tünellerine, Van-Gevaş arasında ulaşımı rahatlatacak tünellere ihtiyaç var” diye konuştu.

“İNSANLIK MARS’A YOL YAPARKEN, BAHÇESARAY’A AYLARCA ULAŞIM SAĞLANMIYOR”

Sayyiğit, Van’ın Bahçesaray ilçesinde tünel yapılması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Spesifik olarak Van-Bahçesaray yolundan bahsetmemiz gerekiyor. Çünkü sert kış koşullarının başlamasıyla çığ riskinin yüksek olduğu bir ulaşım hattı var karşımızda. Hatırlayacak olursanız, 5 yıl önce 4-5 Şubat’ta Van-Bahçesaray yolunda yaşanan çığ felaketinde 42 insanımızı kaybettik. Öncelikle hepsini saygıyla anıyorum. Felaketler, bir anda yaşanmaz; Bolu Kartalkaya’daki otel yangınında gördüğümüz gibi çoğu zaman bir ihmaller zinciri vardır. Bugün Van, sahip olduğu eğimle çığ riski olan bir kent. Özellikle 110 kilometrelik Van-Miks yolu, bunun en riskli örneğidir. İnsanlık Mars’a yol yaparken, Bahçesaray’a aylarca ulaşım sağlanamamaktadır. Bugün kar tünelleri kadar, Van-Gevaş yolunda da tünellere ihtiyaç var. Burada ulaşımda konfor isteyen yok; ulaşım güvenli olsun, vatandaşlarımızın canının ucuz görülmesini istemiyoruz.”

VAN’DA SEFER SAYILARI YETERSİZ, BİLET FİYATLARI UÇUYOR

Sayyiğit, Van’ın uçuş sorununu da değinerek, “Van’da ulaşımın her aşamada sorun olmasıyla karşı karşıyayız. Bugün Van, tek başına Van değil; aynı zamanda Van, Muş’tur, Bitlis’tir, Ağrı’dır, Hakkari’dir. Çünkü bölgesinde pilot bir kentten bahsediyoruz. Ama havayolu ulaşımı da en az karayolu ulaşımı kadar ihmal edilmiş durumda. İnsanlar yakın tarihli uçak bileti bulamazken bilet fiyatları astronomik düzeyde. Dolayısıyla günlük sefer sayıları yetersiz, halihazırda sefer sayılarında bir istikrar da yok. Oysaki Van, ülkenin en uzak doğu ucu; otobüsle ülkenin batısına erişim kolay değil. Bu sebeple uçak ulaşımı bir lüks değil; Vanlının talebi de konfor değil, bir mecburiyet ve zorunluluk olan havayolu ulaşımında eşitliktir” dedi.

VAN GÖLÜ EKSPRESİNİN VARIŞ NOKTASI NEDEN VAN DEĞİL?

Vanlıların uçak sorunundan dolayı mağdur olduğunu aktaran Sayyiğit, “Trabzon’un nüfusu, Van’ın yarısı kadar ama sefer sayıları bir tarafa, ikinci bir havaalanı yapılması planlanıyor. Bunun adı, ayrımcılıktır. Van-İran ile Van-Hevler arasında seferler talep etmek istiyoruz ama Van-Ankara arasında dahi ulaşım sorunu çözülmüş değil. Bundan dolayı taziyesi olan insan da, cenazesi olan yurttaş da, tüccar da, esnaf da, öğrenci de herkes cezalandırılıyor maalesef. Öyle ki Van Gölü Ekspresi dahi Van’a ulaşamıyor; çünkü demiryolu Tatvan’da son buluyor. Van Gölü Ekspresinin varış noktası neden Van değil? Bu demiryolu hattı neden Van’a ulaşacak şekilde yapılmıyor? Sadece yolculuk yapanlar değil, Van’a malzeme getirmek isteyen tüccar da mağdur ediliyor” şeklinde konuştu.

“İRAN KONSOLOSLUĞU ERZURUM'DA DEĞİL, VAN'DA OLMALI”

İran Konsolosluğu’nun Van’da açılması gerektiğini belirten Sayyiğit, “Seçim bölgem Van’ın jeo-stratejik bir konuma sahip olduğuna değinmiştim. Çünkü Van bir sınır kenti. Bugün 4 ilçesi, İran’ın yanı başında; toplam sınır uzunluğu yaklaşık 300 kilometre. Ortada çok ciddi bir turizm ve ekonomik potansiyel var. Mevcut koşullarda Van, geniş bir Ortadoğu pazarının tam ortasında bulunuyor. Bugün Van ekonomisi, Vanlı esnaf için İranlı turistler çok önemli. Her yıl yüz binlerce İranlı Van’ı tercih ediyor. Ama gerekli ulaşım kolaylıkları, altyapı imkânları geliştirilmediği için birçok turist de Van’ı, batı kentlerine gitmek için bir transit geçiş noktası olarak kullanıyor. Dolayısıyla turisti Van’da tutacak yatırımlara ihtiyaç var. Her şeyden önemlisi, İran Konsolosluğu İranlının gitmediği Erzurum’da değil; bizzat Van’da olmalı. Yıllardır yapılan çağrılara, iletilen taleplere rağmen İran Konsolosluğunun neden Van’da açılmadığı anlaşılmış değil” diye aktardı.

“GELİNCİK İLE ÇİLLİ SINIR KAPISI AÇILMALI!”

Kapıköy’deki sorunların çözülmesi ve Gelincik ile Çilli Sınır Kapısı’nın açılması gerektiğini belirten Sayyiğit, “Van’da Kapıköy Sınır Kapısı çalışıyor ama ciddi eksiklikler var. Van’a ulaşmaya çalışan insanlar, saatlerce kuyrukta bekliyor, sosyal donatılar yapılmadığı için her bekleyiş de bir eziyete dönüşüyor. Öncelikle Kapıköy’ün 7/24 hem yolcu geçişi için hem de ticari faaliyetler için yeniden donatılması gerekmektedir. Özellikle karşılıklı ticareti geliştirmek amacıyla serbest ticaret bölgelerinin kurulması, ürünlerinin analizinin Van’da yapılması kritik ihtiyaçlardır. Van’ın ekonomisi açısından Başkale ilçemizde Gelincik Sınır Kapısının, Çaldıran’da Çilli Sınır Kapısının açılması da artık geciktirilemez. Bunların yanında Van-İran arasında uçak seferleri düzenlenmesi, demiryoluyla yolculuk sağlanması da mümkün hale getirilmelidir. Çünkü Van’a yönelik ulaşım ambargosu, Van’ı her alanda geriletmektedir” ifadelerini kullandı.

“VAN, ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARLA YALNIZ BIRAKILDI”

Van’da sorunların devam ettiğini aktaran Sayyiğit, “Sonuç itibariyle Van’da çözüm bekleyen kritik sorunlar bugün de devam etmektedir. Havayolu ulaşımından karayolu ulaşımına sorunlar olduğu yerde duruyor. Van Gölü’nün korunmasından kültürel yapıların restore edilmesine, sağlıktan eğitime, kadınlardan çocuklara hiçbir soruna kalıcı bir çözüm üretilebilmiş değil” diye konuştu.

  • Etiketler : DEM PARTİ VAN HABERLERİ SORUN
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER