Doğu Anadolu’nun en büyük tarı...
MEBİT

Van’da tarım ve hayvancılık fuarı açıldı: 80 firma katılım sağladı

Doğu Anadolu’nun en büyük tarım organizasyonlarından biri olan Van Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı, 16-20 Nisan tarihleri arasında Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde 15. kez ziyaretçilerini ağırlıyor.

Abone Ol

2025-04-18 02:22:47 | Son Güncelleme : 2025-04-25 06:31:37

Van’da tarım ve hayvancılık fuarı açıldı: 80 firma katılım sağladı

Bölgenin tarım ve hayvancılık sektöründeki en önemli buluşma noktalarından biri haline gelen fuar, Doğu Anadolu, Güneydoğu ve Ortadoğu’dan yoğun katılımla dikkat çekiyor.

Açılış törenine Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Turgay Şişman, Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer, Van OSB Başkanı Mehmet Aslan, Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe ve İpekyolu Expo Fuar A.Ş. Tarım Fuarı Koordinatörü Veysi Uygun’un yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

OSB Başkanı Mehmet Aslan, Van’ın tarım ve hayvancılık alanında Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “Şu an 3 milyonun üzerinde hayvan varlığıyla Türkiye’de birinci sıradayız,” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Turgay Şişman ise, yaklaşık 3 milyon 350 bin küçükbaş hayvan varlığıyla Van’ın tarım ve hayvancılıkta daha da ilerleyeceğine olan inancını dile getirdi.

Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Turguy Özak ise, Van’ın Türkiye’deki toplam küçükbaş hayvan varlığının yaklaşık yüzde 10’una sahip olduğunu vurgulayarak, tarım altyapısının güçlendirilmesi halinde Türkiye’nin tarımda dünya lideri olabileceğini ifade etti.

Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe de fuarın küçük işletmeler için büyük bir fırsat sunduğunu belirtti.

İpekyolu Expo Fuar AŞ Tarım Fuarı Koordinatörü Veysi Uygun, bu yıl 80 firmanın katılım sağladığını, fuarda tohumdan traktöre kadar geniş bir yelpazede ürünlerin sergilendiğini ve her gün ücretsiz fidan dağıtımı yapıldığını söyledi. Uygun ayrıca, Şırnak’tan Ağrı’ya kadar pek çok ilden çiftçilerin fuarı ziyaret ettiğini aktardı.

REKTÖR ŞEVLİ: VAN YYÜ HER ZAMAN ÇİFTÇİLERİMİZİN EMRİNDEDİR

Fuar açılışında konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, fuarın önemine dikkat çekerek, “Van’da fuarcılık her geçen gün daha da ileriye gitmekte. Tarım, hayvancılık ve Gıda Fuarı en dolu dolu ve kalabalık geçen fuarların başında geliyor. Bugün de 80’nin üzerinde firmanın fuara katıldığını görüyoruz. Bu oldukça iyi bir rakam. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Biz de Van YYÜ olarak fuarda stant açtık. Van YYÜ bilimsel anlamda çok başarılı olduğu gibi tarım, hayvancılık anlamında da Türkiye’de öncü bir üniversitedir. Ziraat Fakültemiz ve Veterinerlik Fakültemiz var. İnşallah yakın zamanda büyük bir hayvan hastanesini tamamlamak üzereyiz. Van YYÜ her zaman çiftçilerimizin emrindedir. Tüm laboratuvarlarımız ve hizmetlerimiz çiftçilerimize açıktır. Fuarın kentimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye aktardı.

TARIM İL MÜDÜRÜ ŞİŞMAN: HAYVANCILIK KENTİ VAN DAHA İYİYE GİDECEK

Fuar açılışında konuşan Tarım ve Orman Van İl Müdürü Dr. Turgay Şişman, kentte tarım ve hayvancılığın daha iyiye gideceğini belirterek, “Tarım ve hayvancılığın daha iyi şartlarda gerçekleştirilmesi için yapılan fuarın yetiştiricilere ve çiftçilere hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. 3 milyondan fazla küçükbaş hayvan varlığına sahip olan Van’ın daha da iyiye gideceğini umuyorum. Fuarda emeği geçen bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Fuarın hayırlı geçmesini diliyorum” dedi.

BAŞKAN ASLAN: TARIM FUARI VAN’IN POTANSİYELİNİ YANSITMAK İÇİN ÖNEMLİ

Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın Van için büyük önem taşıdığını vurgulayan Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Mehmet Aslan, “Fuarlar bizim için çok kıymetli. Biz gelişmekte olan bir iliz ve tanıtıma fazlasıyla ihtiyacımız var. Bu nedenle üreticilerle satıcıların, tedarikçilerin bir araya gelmesi ve iş birliği yapması çok önemli. Bu tür fuarlar da bu iş birliklerine zemin hazırlıyor. Van tarım ve hayvancılık kentidir. İlimiz bu noktada çok kıymetli. Küçükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye’de birinci sıradayız. 3 milyondan fazla küçükbaş hayvanımız var. Bu potansiyeli daha ileri taşımak için bu tarz fuarların daha yoğun geçmesi bizler için oldukça önemli. Fuarın ilimize, üreticilerimize ve sektör temsilcilerine hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

UYGUN: VAN, TARIM FUARIYLA BÖLGENİN ÜRETİM GÜCÜNÜ BİR KEZ DAHA ORTAYA KOYUYOR

Fuar açılışında konuşan İpekyolu Expo Fuar AŞ Tarım Fuarı Koordinatörü Veysi Uygun, fuarın 15. kez düzenlenmesinin gururunu yaşadıklarını belirterek, “Fuarımızın açılışını gerçekleştirdik. Van'da tarım, kalkınma için çok önemli bir sektör. Bu yıl bu fuarın 15'incisi düzenlenmenin gururunu yaşıyoruz. Fuarımıza 80 firma katılım sağladı. Fuar 5 gün sürecek. Bölgenin tüm ihtiyacını karşılayabilecek makine stantları kuruldu. Her gün ücretsiz fidan dağıtımı olacak. Bölge çiftçilerinin yoğun ilgi gösterdiği ve bölgenin en fuarı. Bölge çiftçileri Van'da bir araya geliyor. 81 ilin gıda ürünlerini de fuarda yer aldı. Tüm halkımızı fuara bekliyor, fuarın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye aktardı.

BAŞKAN ÖZGÖKÇE: ÜRETİM VE EMEĞİN BULUŞTUĞU BU FUAR ÇOK KIYMETLİ BİR PLATFORM

15. Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın açılışında konuşan Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, organizasyonu düzenleyen İpekyolu Expo Fuar A.Ş. firmasına ve emeği geçen tüm ekibe teşekkür etti. Özgökçe, tarım ve hayvancılığın bir ülkenin kalkınmasındaki önemine dikkat çekerek, “Dünyaya baktığımızda; ekonomide, sanayide ve teknolojide gelişmiş ülkelerin çoğunun aynı zamanda tarım ve hayvancılıkta da en gelişmiş ülkeler olduğunu görüyoruz. Bu ülkeler, tarımı hiçbir zaman ikinci plana atmamıştır” ifadelerini kullandı.

TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ VAN’DA BULUŞTU: BÖLGENİN EN BÜYÜK FUARI VAN'DA AÇILDI

Van’ın en büyük geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu belirten Özgökçe, bu alanlarda üretimin temelini küçük aile işletmelerinin oluşturduğunu söyleyerek, “İlimizin en büyük geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Bu sektörlerin lokomotifi ise küçük aile işletmelerimizdir. Bu işletmelerin kullanacağı modern alet ve ekipmanlara ulaşmada güçlükler yaşanmaktadır. Fuarlara bu durumda ihtiyaç duyulmaktadır. Bugün burada üretimin ve emeğin buluştuğu bu fuarda bir araya gelmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

TARIM VE HAYVANCILIĞIN BAŞKENTİNDE BÜYÜK BULUŞMA

Tarım fuarlarının yalnızca ürünlerin sergilendiği alanlar olmadığını ifade eden Özgökçe, “Bu fuar sadece bir sergi alanı değil, bilgi ve tecrübenin paylaşıldığı, yeni teknolojilerin tanıtıldığı, üreticinin ve sektör temsilcilerinin bir araya gelerek iş birliklerin kurulduğu çok kıymetli bir platformdur. Modern tarım alet ve ekipmanlarının, tekniklerin, akıllı hayvancılığa, sürdürülebilir üretimden, yeni tohum çeşitlerine, yeni modern sulama aletlerine ve makine ekipmanlarına kadar birçok konuda yeni buluş ve bakış açısı kazanacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

5 gün sürecek fuar, hem bölge çiftçilerine hem de tarım ve hayvancılık sektörüne canlılık kazandırmayı hedefliyor.

  • Etiketler : FUAR
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER