Van’daki hukuk ve sivil toplum...
MEBİT

Van’da cezaevlerine dair tespitler: Yasaklama ve keyfi uygulamalar

Van’daki hukuk ve sivil toplum kuruluşları, Serhat ve Karadeniz bölgelerinde bulunan 9 farklı cezaevine ilişkin hazırladıkları inceleme raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, tutukluların ağır izolasyon koşulları altında yaşam sürdüğü, sağlık ve iletişim haklarının sistematik şekilde ihlal edildiği belirtildi. Kurumlar, gerekçesiz şekilde tahliyeleri engelleyen Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulları’nın kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Abone Ol

2025-04-26 01:31:27 | Son Güncelleme : 2025-04-27 07:26:10

Van’da cezaevlerine dair tespitler: Yasaklama ve keyfi uygulamalar

Van Barosu, ÖHD, TUHAY-DER, SES ve Van-Hakkari Tabip Odası’nın hazırladığı rapor; Van F Tipi, Van Yüksek Güvenlikli, Van T Tipi, Ahlat T Tipi, Patnos L Tipi, Iğdır S Tipi, Kalkandere L Tipi, Giresun Espiye L Tipi ve Beşikdüzü T Tipi Kapalı Cezaevi’ni kapsıyor. Raporu açıklayan Av. Mehtap Işık, birçok mahpusun hastane sevkinin ya geciktirildiğini ya da hiç yapılmadığını belirtti. Yapılan sevklerde ise mahpuslara ağız içi arama veya kelepçeli muayene dayatıldığını, bu insan onuruna aykırı uygulamaları kabul etmeyenlerin sağlık hizmetlerinden mahrum kaldığını ifade etti.

Kürtçe yayınlara ve muhalif basına engel
Raporda ayrıca, bazı cezaevlerinde yıllardır Kürtçe kitapların ve mektupların verilmediği, kitap sayısına kota konulduğu aktarıldı. Yasal yayınlar olan Yeni Yaşam, Evrensel, Cumhuriyet gazeteleri ile muhalif televizyon kanallarına erişimin engellendiği bildirildi. Beslenme koşullarına dair tespitlerde ise yetersiz ve hijyensiz yemekler, kantinlerdeki yüksek fiyatlar dikkat çekti.

Van’da cezaevlerine dair çarpıcı tespitler: Yasaklama ve keyfi uygulamalar - Van Barosu

Pandemi yasakları sürüyor, tecrit derinleşiyor
Pandemi döneminde uygulamaya konan kurs, atölye ve spor etkinliklerine dair yasakların hâlâ sürdüğü, tutukluların izole şekilde yaşamaya zorlandığı belirtildi. Işık, görüşülen mahpusların görüntülü arama hakkından yararlandırılmadığını ve odaların sürekli dağıtıldığı keyfi aramalarla karşı karşıya kalındığını aktardı.

Gözlem kurullarına tepki: Keyfi ve gerekçesiz kararlar
En dikkat çeken bölüm ise tahliye süreçlerine dair oldu. Cezaevi Gözlem Kurulları’nın, “örgütten ayrılmadığı” veya “dışarıya hazır olmadığı” gibi soyut ifadelerle tahliyeleri engellediği vurgulandı. Kurumlar, bu yetkilerin kaldırılması veya ciddi biçimde sınırlandırılması gerektiğini ifade etti.

Serhat News

  • Etiketler : CEZAEVİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER