2012-09-15 15:00:00
"Hiçbir şey kalmayana dek çoğaldık, tıkındık ve savaştık, sonra da öldük. Ne hırsımızı ne de şiddetimizi denetledik; uyum göstermedik. Kendimizi yok ettik. Ama önce dünyayı yok ettik." (Ursula Le Guin)
Evet ne acıdır ki Le Guin’ninde belirttiği gibi önce dünyayı yok ettik hatta bunu çokta iyi başardık ve başarıyoruz. Kendi ihtiyaçlarını karşılamak için her türlü kabiliyete sahip olan insanoğlu çevreyi korumada zaman zaman yetersiz kalabilmektedir. Bu yetersizlik, kabiliyet eksikliğinden çok artan umursamazlıktan kaynaklanmaktadır. Çevresel problemlerin kendini hissettirmesinin insan ömrünün ortalama yaşam süresinden daha uzun olması, “ben yaşarken bir şey olmaz benden sonrakiler için ben niye rahatsız olayım” düşüncesini doğurabilmekte ve bu düşünce insan davranışlarında çevre kavramının ikinci, hatta üçüncü planda yer almasına yol açmaktadır.
Doğal kaynaklarımız dünya nüfusunun artması ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedeni ile her geçen gün azalmaktadır. Bu nedenle malzeme tüketimini azaltmak, değerlendirilebilir nitelikli atıkları geri dönüştürmek sureti ile doğal kaynaklarımızı verimli kullanmak zorundayız. Bu nedenle geri dönüşüm doğal kaynaklarımızın korunması ve verimli kullanılması için son derece önemli ve küçükten büyüğe herkesin ciddi anlamda bu konuda bilgilendirilmesi gerekmektedir. İnsanların bu duyarsızlığına karşı ciddi önlemler alınmalı ve bu konu üzerinde çalışmalar yapılmalıdır. Peki bu nasıl olacak? Sorusu aklınıza gelecektir.
çevresel sorunların ve geri dönüşüme yönelik sorunların giderilebilmesi için gerekli en temel çözümün, tüketicilerin çevre bilinciyle hareket etmeleri, yani çevreci(yeşil) tüketici
davranışlarını benimsemeleri gerekmektedir. Ve en önemlisi bu konu ile ilgili yani geri dönüşümün önemini belirten ambalaj atıklarının çöp olmadığını, hayata enerji tasarrufu, doğal kaynakların korunması, temiz ve sağlıklı bir çevre, güzel bir gelecek olarak geri döndüğünü anlatabilmek olduğunu vurgulayan görsel malzeme desteği sağlanmalıdır. Özellikle belediyeler tarafından her yere ayrı ayrı konteynırlar kullanma bilinci oluşturulmalıdır. Çünkü basit yada önemsiz gibi görünen geri dönüşüm uzun vadede verimli bir ekonomik yatırımdır.
Her taraftan herşeye karşı artan şiddeti artık bir kenara bırakmanın ve duyarlı bir toplum için hadi ne duruyoruz hala?
Yazımı bir iki anlamlı sözle bitirmek istiyorum.
“Dogru oldugunu düsündüğümüz seyi yapmaliyiz. Çünkü eger dogru seyi yapmazsak, yanlis seyi yapacagiz ve iyilesmenin degil felaketin bir parçasi olacagiz.” (Fritz Schumacher)
“Dogaya hoyratça davranan toplumlarada insanlar arasindaki iliskiler de hoyratça oluyorlar.” (John Bennet)