Yazarlar

MEBİT

VAN KİTAP FUARI İZMİR'DE YAPILSIN!

VAN KİTAP FUARI İZMİR'DE YAPILSIN!

Abone Ol

2016-04-28 15:00:00

Ahh hain Kitaplar ahh siz yok musunuz siz! Çaktırmadan incecik sayfalarınızla ülkeyi bölüyorsunuz! Bu ülkede yaşayan halkların birlik ve bütünlüğüne utanmadan arlanmadan zarar veriyorsunuz! Sayfalarınızdaki anarşik sözcüklerle halk galeyana gelecek ve ülke huzurumuz, refahımız yerle yeksan olacak! O halde önce yasaklanmalı, olmadı toplatılmalı, soyunuza kibrit çakılmalı ve yok edilmelisiniz!


Bu cümleleri niye yazdım, yazının sonunda cevabını bulacaksınız ancak öncesinde Van Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 2.si düzenlenen kitap fuarına biraz değinmek istiyorum. 


Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda çadırlarla ayrılan bir alanda binlerce kitap görücüye çıktı. 60 yayın evi fuarda stand açtı. 50'den fazla yazar da kitaplarının hem tanıtımı hem de okuyucularına kitaplarını imzalamak için Fuardaydı. 


Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, büyük üstad İsmail Beşikçi ile birlikte açılışta yerlerini almışlardı. Konuşmaların ortak paydasında çatışmaların ve savaşın bu kadar yoğun olduğu bir dönemde "Barışla kitap" vurgusu vardı. 


Kulislerde aldığım bilgilere göre Van Barosu ile İHD Van Şubesi unutulmuştu çağrılmamışlardı. Unutulabilinir miydi bunu siz değerli okuyuculara bırakıyorum. Fuara ev sahipliği yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Necdet Takva'da açılışta yoktu. 


Kendisine daha sonra niiçin olmadıklarını sorduğumda Necdet Bey çok kesin ve net bir dille çağrılmadıklarını ve hatta logolarının tanıtım broşürlerine dahi konulmadığını söyledi. Büyük Şehir Belediyesi tarafından fuarı organize edenler ise bütün kurum ve temsilcilerini davet ettiklerini belirtti. 


Ancak benim bütün tarafların konuşmalarından sonra edindiğim algı şu; Organizatör firma temsilcisi Süleyman Güler'den Necdet Bey'e sözlü bir davet olmuş ancak Büyükşehir Belediyesi'nden herhangi bir yazılı davet söz konusu değil. 


Van'da bulunan bütün sivil toplum örgütü temsilcilerinin böyle bir organizasyonda olması önemliydi. Sürecin hassasiyeti bakımından da en azından bazı sorunlar bir tarafa bırakılıp kitapların hatrı için bir araya gelinmeliydi. Neyse çok da üzerinde durmadan geçeyim, Fuarın en çok rağbet gören ismi yazar ve sosyolog İsmail Beşikçi oldu. İlk defa İsmail Beşikçi Vakfı'da Van kitap fuarında stand açtı. 


Okuyucuları Beşikçi'ye kitaplarını imzalatmak için büyük bir kuyruk oluşturdu. İsmail Hoca da o büyük mütevaziliğiyle hiç kimseyi kırmadan bütün kitapları imzaladı.


Fuara gelen yazarlar, şairler için birçok panel ve söyleşi de organize edildi. Fuarın yapıldığı yer şehrin merkezine biraz uzaktı ancak yine de Vanlılar'ın çok yoğun ilgisinin olduğunu söylemek gerekir. Birçok ünlü şair de Vanlılar'la bir araya geldi. Şükrü Erbaş, Sezai Sarıoğlu, Fatma SAvcı, Berken Bereh ve Hicri Özgören organize edilen şiir dinletisiyle şiirseverlere unutulmaz bir gece yaşattı. 


Ve yazımın başına geri döneyim. Bu kadar güzel ve keyifli geçen bir kitap fuarına ve okuyucuların en çok ilgi gösterdiği standlardan biri olan Aram Yayınevi standına 2 defa polisler tarafından uzun namlulu silahlarla baskın yapıldı. 


Yazının başında tasvir ettiğim özeliklere sahip kitaplara yönelikti bu baskın. Bütün kitaplara, "Ellerinizi havaya kaldırın ve yüzünüzü duvara yaslayın, susma hakkınızı kullanabilirsiniz çünkü söyleyeceğiniz her şey aleyhinize delil olarak kullanabilir" denilmesine ramak kalmıştı ki; Aram yayın evindeki kitaplar, kitap olduklarını daha fazla saklayamadı ve teslim oldu! 


Yapılan baskınlarda Rüstem Cudi'nin Bir Halkı Savunmak, İdeoloji, Rojhılata Navin, Sakine Cansız'ın Hep Kavgaydı Yaşamım ve Murat Türk'ün Böğürtlen Zamanı kitapları kaçamadan Türk polisi tarafından kıskıvrak yakalandı. İroni ile gerçek arasında kaybolmuş biri olarak kafa karışıklığımın giderilmesi için kalkıp Aram Yayın evi standına gittim. Yayın evi'nin genel koordinatörü ve editörüne bu durumu sordum. Bu kitaplar yasaklı kitaplar mı dedim. "Yok dediler bu kitaplar Kültür Bakanlığı tarafından onaylanmış bandrölü kitaplardır. 


Bu kitaplar İstanbul'daki matbalarımızda basılıyor bugüne kadar matbalarımıza yönelik bir baskın olmadı. Bu kitaplar neden bir anda yasaklı oldu?" diye onlar da bana sordular. Van'a eş zamanlı olarak İzmir'de de kitap fuarı vardı. Orada sordurdum bu kitaplar İzmir'deki fuar'da sergilendi mi diye. Belki inanmayacaksınız ama Van'da toplatılan kitaplar İzmir kitap fuarı Aram Yayın evi standında fuar boyunca sergilenmiş ve fuara yönelik tek bir baskın bile olmamış. 


Coğrafya derslerimizde enlem, boylam, yer şekilleri ve diğer iklimsel özeliklere göre hava durumunun değiştiğini biliyorduk ancak iklimsel özeliklere ve bölgelere göre kitapların yasak olma durumlarının değişeceğini de şimdi öğrenmiş olduk. 


İyi bir fikrim var; acaba bundan sonra Van kitap fuarını İzmir'de mi yapsak!...

  • Etiketler :
  • Van Haber