Yazarlar

MEBİT

PEKİ, YA ÇEVREMİZ, SOKAKLARIMIZ, CADDELERİMİZ…

PEKİ, YA ÇEVREMİZ, SOKAKLARIMIZ, CADDELERİMİZ…

Abone Ol

2020-05-12 15:00:00

İnsanoğlunun en temel gereksinimlerinden biri de kuşkusuz temizliktir.  Felsefi açıdan bakıldığında  insan-çevre ilişkisi ilkçağlardan beri süregelen bir ilişki biçimi olmuştur. Bu nedenledir ki,  insanlığın ortak mirası olan çevre şüphesiz geleceğimiz açısından  hayati bir önem taşımaktadır.


İnsan-çevre ilişkisi söz konusu olduğunda saygı ve sorumluluk kavramları karşımıza çıkmaktadır.  Çevreye saygı vesorumluluk,kişinin içinde yaşadığı topluma ve çevreye olan yaklaşımın en önemli göstergesidir. “Hepimiz yeryüzünün kiracılarıyız” düşüncesiyle  hareket edilirse, çevreye en az evimiz kadar önem vermemiz gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır.


Toplum olarak çevre temizliği konusunda çok bilinçli olduğumuz söylenemez. Özellikle, Avrupa ülkelerinde çevreye verilen değerin,  aynı zamanda insanların birbirlerine olan saygısını ifade ettiği bilincini, toplum olarak bizler özümseyemedik. Bizler kendi ev ve özel kullanım alanlarına gösterdiğimiz  özeni, ortak kullanım alanlarına da göstermek zorundayız. Ancak ne yazık ki, bizler hiçbir zaman bu önemin farkına varamadık. Bireysel olarak  taşın altına elimizi koyup,  bu sorunun bireysellikten başlayan bir durum olduğunu kabul edemedik.Gerçek şu ki;  bu sorun  en başta yine insanı ilgilendirmektedir.Bu açıdan  baktığımızda  sorunun elzemliği başımıza gelen felaketle anlaşılmaktadır. Özellikle son birkaç aydır  dünyayı saran-sarsan KORONAVİRÜS (COVID-19)  salgınıyla birlikte, temizlik konusu bir anda hepimizin ilgi  alanına girdi.Ama yine de  bireysel olarak sadece bedensel temizliği yapmakla kalmaktayız. Peki, ya çevremiz, sokaklarımız, caddelerimiz?


Özellikle Van sokak ve caddelerine baktığımızda  büyük bir ilgisizliğin olduğunu gayet net görmekteyiz. Bu noktada ortak paylaştığımız yaşam alanlarının temiz tutulmasının vatandaşlık görevimiz olduğunun da gayet farkındayız. Ancak ilgili kurumlara da büyük sorumluluklar düşmektedir.Özellikle sokakların boş olduğu bu süreçte, yerel yönetimin el biriliğiyle temizlik seferberliği başlatması ivedi bir durumdur.Çünkü,temizlikle önüne geçilebileciği  düşünülen KORONAVİRÜS (COVID-19)  salgını ilerde hayatımızdan çıksa bile, çevresel temizlik için yeterli tedbirler alınmadığından, başka bir virüsle mücadele etmek zorunda kalabiliriz.


Sonuç olarak; yaşamsal alanların korunması ve  çevre temizliğinin önemi hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu  bilinci toplum olarak benimsemek zorundayız.  Bu da ancak ve ancak ilgili kurumların yeterli düzeyde  çevre temizliği yapmasıylasağlanabilir.


Temizliğin sadece virüslü durumlarda değil, her daim hayatımızın bir parçası olması gerektiği bilincinin oluşması umuduyla…

  • Etiketler :
  • Van Haber