2020-01-30 09:17:00 | Son Güncelleme : 2025-04-25 20:58:49
Trafik sigortası yenileme poliçe süresi 1 yıl olarak belirlenmiş olup bu süre dolduğunda vakit kaybedilmeden sigortanızın yenilenmesi gerekmektedir. Çünkü poliçesiz bir gün bile trafiğe çıkmanız mümkün değildir. Yeni yapılan düzenlemede poliçenizin üzerinden 11 ay geçtikten sonra sigorta şirketleri sizinletrafik sigortası yenilenmesi için bağlantıya geçecektir. Bu sebeple trafik sigortası yenilenirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlardan bahsetmek gerekir.
Dipnot olarak belirtmek gerekirse kasko yenileme süreside yine 1 yıldır.
Bu önemli detaylar şu şekilde açıklanabilir.
1 yıllık poliçe süresi bitmiş sigortayı yenilememe durumunda her ay yaklaşık %5 oranında zam uygulanır. Zorunlu araç sigortası zamanında yapılmadığı takdirde, araç sahibinin sigorta basamağı sabit durumda kalır ve poliçede yapılacak olan indirim hakkından da yararlanamaz. Ayrıca %5’lik gecikme cezası uygulanıptrafik sigortası poliçe tutarına eklenir.
Sigorta firması da bu gecikme cezasını devlete ödeyecektir. Bu zam ile karşılaşmamak için düzenli olarak yenilenme dönemlerini takip etmeliyiz.Trafik sigortası yaptırılmayan ya da zamanında yenilenmeyen araçlar trafikteyken trafik ekipleri tarafından men edilmektedir. Araç sahibi aracını ancak trafik sigortası poliçesi yaptırdığı takdirde alabilir.
Çekici masrafı ve otopark masrafı araç sahibi tarafından karşılanır. Zorunlu trafik sigortasıolmayan araçlara ceza uygulanır ve bu ceza ancak 15 gün içinde ödendiği zaman indirim uygulanabilmektedir.
Zorunlutrafik sigortası poliçe primlerinin belirlenmesinde 7 basamaktan oluşur. Basamak tarifesine göre 7. basamak en güvenilir araç sahibi olarak belirlenmiştir. Kademe sayısı düştükçe poliçe primlerinde de artış olur. Basamak tarifesinde geçmiş dönemlerde yapılan sürüş performansı dikkate alınmaktadır.
İlk kez otomobil alan sürücüler sisteme 4. kademe olarak belirlenir ve eğer kaza yapmazsa her yıl derecesi bir kademe yükseltilir. Trafik kazası yaptığı takdirde ise kademesi düşer. 1. kademedekiler trafikteki en riskli sürücüler olarak belirlenmiştir.
Sigorta basamakları ve uygulanan indimler şu şekilde gösterilebilir:
7. basamak: Poliçesinin 3. yılında hasarsızlık kaydı olanlarda %45 indirim,
6. basamak: Poliçesinin 2. yılında hasarsızlık kaydı olanlarda %30 indirim,
5. basamak: Poliçesinin ilk yılı hasarsız devam ettiyse %15 indirim,
4. basamak: Trafiğe ilk kez çıkan araç sahipleri için ayrılan basamaktır.
3. basamak: Poliçenin ilk yılında hasar kaydı varsa %50 zam,
2. basamak: Poliçesinin ikinci yılında hasar kayda tespiti %100 zam,
1. basamak: 3 yıl arka arkaya hasar tespiti varsa %150 zam uygulanır.
12 Nisan 2017 tarihine kadartrafik sigortasısorgulama işlemi yapan araç sahipleri, en uygun fiyatlı sigorta poliçesini satın alıp yenileme işlemlerini yapabilmekteydi. Daha önce zorunlu trafik sigortasıyaptırmış olan araç sahipleri ise en ucuz olan sigorta teklifini yaptırmak istediklerinde diğer sigortalar iptal edilerek yeni poliçeye geçiş yapabiliyorlardı.
Ancak bu uygulama 12 Nisan tarihinden itibaren iptal edilmiştir. Araç sahipleri, trafik sigortasını yenilemeden 1 ay önce sigortasını istediği sigorta şirketinde yenileyebilir. Araç satılırsa datrafik sigortası poliçesi iptal edilebilmektedir.
Trafik sigortası, kusurlu aracın karşı tarafa verdiği zararları karşılar. Maddi zararlar, kaza sonucunda oluşan tedavi giderleri, kişilerin sakat kalması veya hayatını kaybetmesi durumunda zarar gören kişinin ailesine tazminat öder. Tazminat, hayatını kaybeden ya da kaza sonucunda sakat kalan kişinin yaşına ve gelirine göre hesaplanır. Kusurlu aracın hasarı kasko yapıldığında karşılanır.
Trafik kazasında kaza tespit tutanağı kusur oranı baz alınarak hesaplanır. Bu durumdaki kişilerin genel sağlık sigortası olup olmadığına bakılmaz. Tüm tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.
Bu habere ilk yorum yapan sen ol.