Otomobil markaları için bir pa...
MEBİT

Türkiyeden Çekilen Arabalar

Otomobil markaları için bir pazardan çekilme kararlarında gerek ülke pazarında aradığını bulamaması gerekse satış stratejilerinin artık ülke pazarına uygun olmaması gibi faktörler önemli etken olmuştur. Şimdiye dek ülke pazarından çekilen markaları sizler için derledik.

Abone Ol

2019-10-18 17:18:00 | Son Güncelleme : 2025-04-29 09:17:20

Türkiyeden Çekilen Arabalar

Chery: Çinli otomobil üreticisi Chery, Türkiye pazarına 2008 yılında Alia modeli ile girdi. Ucuz araba modelleri üreten Chery, ülkesinde çok tanınan bir marka olmasına rağmen Türkiye pazarında aradığını bulamadı. Sırasıyla Chance ve Niche gibi daha modern sedan arabalar da getiren Chery’nin en fazla ilgi çeken otomobili SUV Tiggo modeli olmuştu. Küçük sınıfta Kimo isimli aracı ile yer alsa da 2013 yılında Türkiye piyasasından çekildi.

Chevrolet: Türkiye’den çekilen belki de dünyaca en meşhur araba markası olan Chevrolet bu kararına sadece Türkiye değil tüm Ortadoğu ve Avrupa pazarları için almıştı. Küçülmeye giden marka GM çatısı altında zaten ekonomik sıkıntılar çekmekteydi. 2009 krizinde devlet desteği ile ayakta kalan marka yerini Avrupa pazarında ortaklık yaptığı Opel’e bırakarak tamamen Kuzey Amerika ve bazı Uzakdoğu pazarlarında faaliyetlerine devam etme kararı alarak 2015 yılında Türkiye piyasasındaki faaliyetlerini sonlandırdı.

Daewoo: Bir zamanların dünyaca tanınan ilk Koreli araba markalarından olan Daewoo ülkemizde Lanos ve Nexia gibi sedan modelleri ile tanındı. Yalnızca Türkiye pazarından değil kendi ülkesinde de bir dönem Chevrolet olarak üretim yapan Daewoo, 2011 yılında bu faaliyetlerini de sonlandırarak otomobil tarihinden de silindi.

Daihatsu: Adına fan kulüpleri dahi kurulan efsane Terios modelinin üreticisi Daihatsu’da Türkiye pazarından çekilen araba markalardan biri. Avrupa emisyon standartlarına uygun motor üretme konusunda yüksek maliyetlerle karşılaştığını belirten Daihatsu 2013 yılında tüm Avrupa pazarından çekildiğini açıklamıştı. Materia ve Copen gibi radikal tasarımlara sahip modelleri ile de ülkemizde tanınan Japon Daihatsu halen Toyota grubu içerisinde üretim faaliyetlerini devam ettiriyor.

Geely: Ülkemizde en çok tutulan Çin üretimi araba markası olarak bilinen Geely 2010 yılında Emgrand modelini pazara sunduğunda ulaşılabilir fiyat etiketi ile beklenen ilgiyi görmeye başlamıştı. Arkasından gelen FC, Echo ve Familia gibi modeller ile pazardan aradığını bulamayan marka işçilik ve malzeme kalitesi ile birlikte daha verimli motor seçeneklerine yer veremeyerek ülke piyasasından çekildi. 2010 yılında Volvo’yu satın alarak adından söz ettiren Çinli marka halen kendi iç pazarında en çok satanların başında yer alıyor.

Lada: Rus marka özellikle Balkanlar ve Ortadoğu pazarlarında dayanıklı ve güçlü motorları ile tanınan birçok araba modeli üretti. Özellikle Samara ve Niva modellerini ülkemiz piyasasında tanımayan yoktur. Dört tekerden çekiş sistemi ve güçlü karoser yapılarına karşın güncel teknolojiden uzak araba modelleri ucuz fiyatlarıyla ilgi görüyordu. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla düşüşe geçen ve yeni modeller sunamayan Lada, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu pek çok ülkeden çekilerek yalnızca kendi iç pazarına yönelik modellerin üretimine devam etti.

Lancia: Ülkemizde Ypsilon ve Delta gibi modelleri ile tanınan İtalyan Lancia, bağlı bulunduğu Fiat markasının Amerikan Chrysler ile yaptığı birleşmenin ardından tüm dış pazarlardan çekildi. Sadece kendi memleketi olan İtalya pazarına küçük araba modelleri üreteceğini açıklayan marka son olarak 2013 yılında ülkemizde 728 adet Ypsilon modeli satışı gerçekleştirmişti.

 


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER