Histreskopi, kadınlarda rahim...
MEBİT

Histeroskopi Nedir, Nasıl Yapılır?

Histreskopi, kadınlarda rahim içi ve tüplerin rahim içine açılan bölümlerinin detaylı olarak incelenmesi işlemidir. Bu inceleme işlemi sırasında optik kameralara başvurulmaktadır.

Abone Ol

2020-12-17 13:58:00 | Son Güncelleme : 2025-04-29 08:31:46

Histeroskopi Nedir, Nasıl Yapılır?

Histreskopi,  kadınlarda rahim içi ve tüplerin rahim içine açılan bölümlerinin detaylı olarak incelenmesi işlemidir. Bu inceleme işlemi sırasında optik kameralara başvurulmaktadır. Temel amaç ise vajinal sorunlar konusunda tanı koyulabilmesidir. Ayrıca bu uygulama sayesinde cerrahi işlemler yapılabilir. Birçok durumda yapılabilmesi hem kadınlara hem de cerrahlara büyük kolaylıklar sunmaktadır.

Bu inceleme sırasında kullanılan ışıklı bir alet kullanılır. Bu alet ile rahim içi görüntülenebilir. Tanısal olarak inceleme yapılacaksa küçük boyutlu bir cihaz kullanılır. Bu durumda anestezi yapılmamaktadır.  Tedavi amaçlı yapılan histreskopi işlemlerinde ise genel anestezi uygulanmaktadır.

Hastalarda bu incelemenin adetten hemen sonra yapılması en verimli sonuçların alınmasını sağlayacaktır. İşlem sonrasında kadınlarda çok az ağrı ya da kanama görülebilir. Ancak birçok kadında bu tarz şikayetler görülmemektedir.

BKZ: Histeroskopi Nedir, Nasıl Yapılır?

Histroskopi nasıl yapılır?

Histrokopi işlemi için öncelikle vajinal yoldan rahim ağzı kanalı yolu izlenerek özel bir aletle giriş yapılır. Rahime özel aletle girildikten sonra alınan görüntüler doktorun önünde yer alan monitörden takip edilebilir. 

Rahim içine indirilen kamera ya da mercek bölümlerinden meydana gelen alet histeroskop olarak adlandırılmaktadır. Bu işlem sırasında tanısal incelemelerde lokal anestezi yapılabilir. Ancak ameliyat yapılacaksa genel anestezi ya da spinal anestezi de tercih edilebilir.

Uygulama yapılmadan evvel rahim ağzının açılması adına kadına ağız yoluyla ya da vajina içine koyulacak şekilde ilaç verilmektedir. İlaç sonrasında rahim ağzının aletin geçeceği kadar açılması beklenir.   Gerekli oranda açılma olmaması durumunda doktorlar buji isimli ince ve uzun yapıdaki çubukları kullanarak genişlemeyi destekleyebilir.

Doğal ya da destekli şekilde genişleme yapıldıktan sonra histeroskop salınır. Cihaz vajina ve rahim ağzı yolunu izleyerek rahim içine girer. Daha sonra görüntü anlık olarak monitöre yansıtılır. Rahim içinin genişleyerek rahat incelenebilmesi adına rahim içine bir sıvı verilmektedir.

Histroskopi işlemiyle ameliyat yapılması planlanıyorsa cihazın ucuna kesici ya da yakıcı aletler takılmaktadır. Tanısal, histeroskopi ve cerrahi histeroskopi olmak üzere iki farklı yöntemle yapılmaktadır.

Hİsteroskopi hamileliğe engel olur mu?

Histerokopi yöntemi gebelik için bir engel oluşturmaz. Aksine kısırlık değerlendirmesi yaparken ve kısırlığın tedavisinde etkili olabilecek bir yöntemdir. Bazı kişilerde rahim içinde bulunan lezyonlar ya da yapışıklıklar kısırlığa yol açabilir. Bu durumda tedavi için bu yöntem kullanılabilir.

Tüp bebek tedavisi öncesinde rahim  filmi çekilmemiş olan kadınlar için bu inceleme tercih edilerek rahmin iç boşluğunun normalliği teyit edilebilir. Daha önceki denemelerinde çocuk sahibi olma konusunda başarısız olan çiftler için histeroskopi yöntemi çok önemlidir.

 

Yapılan araştırmalarda daha önce en az iki ya da daha fazla tüp bebek denemesi başarısız olan adaylarda bu incelemede %50 oranında rahim içi boşluğunda yer alan anormallikler görülebilmektedir. Endometrit, polip, yapışıklık, rahim iç perdesi gibi sorunlar kolayca görülebilir. Bu uygulama sayesinde sorunların tedavisi yapılarak tüp bebek uygulamasında başarılı gebeliğin gerçekleşme oranı arttırılmaktadır.

Histeroskopi riskleri nelerdir?

Histeroskopi uygulamasında tanısal ya da cerrahi amaca göre koter gibi elektrik akımı yapabilen aletler kullanılabilir. Bu durumlara göre rahim içini genişletecek görevi olan sıvı verilip verilmeyeceğine karar verilir.  Söz konusu sıvı vücuda fazla verilirse vücut tarafından emilir ve hiponatremi isimli kanda sodyum oranını düşüren ya da kan volümünü yükselten bir sorun yaşanabilir.

Fazla sıvı verilmesine bağlı olarak akciğerlerde su toplanması, kalp yetmezliği ya da beyin ödemi gibi sonuçlar olabilir.  Verilerin doğru hesaplanması ile bu riskler en aza indirilebilir. İşlem sırasında enfeksiyon olma riski de çok az olsa da vardır.

Söz konusu işlemin riskleri arasında bağırsak ya da idrar yollarında görülen yaralanmalar da vardır. Rahim içine elektrik akımı uygulanan işlemlerde ısı etkisiyle bazı zedelenmeler görülebilir. Rahim içinin genişlemesi için sıvı yerine hastalara karbondioksit de verilebilir. Bu durumda gaz damar içine geçerek bazı sorunlar da görülebilir. Profesyonel bir ekipte riskler en aza indirilmektedir.

Histeroskopiyle tedavi edilecek hastalıklar nelerdir?

Histeroskopi yöntemi  genel olarak yinelenen düşükler, kısırlık, anormal adet kanamaları nedenlerine yönelik araştırma yapılırken, rahim içindeki patolojilerin belirlenmesi ve tedavisinin planlanmasına yönelik tanılar konmasında etkilidir.

Bu inceleme ile tedavi edilebilecek durumlar şu şekildedir;

·         Doğuma bağlı olarak görülen rahim anormallikleri

·         Aşırı kanamaya sebep olan polip ya da miyonlar

·         Rahim iç dokusunda erken dönemde kanserlerin belirlenmesi

·         Rahim içinde Asherman sendromlu isimli yapışıklıkların tedavisi

·         Erken dönemde kanser tanısı için şüpheli bölgeden biopsi alınması

·         Tekrar eden düşüklerin nedenlerinin araştırılması

·         Tekrar eden başarısız tüp bebek tedavisi nedenlerinin araştırılması

·         Anormal HSG ya da ultrasonda elde edilen bulguların kesinleştirilmesi bu işlem sayesinde yapılabilir.

Histeroskopi sonrası süreç nasıl olur?

Histeroskopi sonrası hastalarda aşırı vajinal kanama, şiddetli karın ağrısı, ateş, kötü kokuya sahip fazla vajinal akıntı durumlarında bir uzmana görünmek gerekir. Uygulama sonrasında birkaç gün boyunca vajinal akıntı görülebilir.

Bu dönemde kişilerin az derecede kramp hissetmesi normal olarak kabul edilir. Bu krampların etkisinin hissedilmemesi adına doktorunuz basit ağrı kesiciler reçete edecektir. İşlem sonrasında birkaç gün cinsel ilişkiden uzak durulması önerilmektedir. Bu dönemde uzmanlar bir sonraki adete kadar cinsel ilişkiye ara verilmesini önermektedir. İşlemde vücuda hiçbir kesi açılmamaktadır. Ayrıca aynı gün hastaneden taburcu olabilirsiniz.

Kaynak:

 

 

 

 

 

 

 


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER